Tori vald nimetas presidendilt kaks ordenit saanud spordimehe oma aukodanikuks

Pärnu Postimees
Copy
Tori volikogu nimetas aastaid maailma sõudeparemikku kuulunud Tõnu Endrekson valla aukodanikuks.
Tori volikogu nimetas aastaid maailma sõudeparemikku kuulunud Tõnu Endrekson valla aukodanikuks. Foto: Mihkel Maripuu

Tori volikogu nimetas presidendi, Pärnu linna, kaitseväe ja õigeusukiriku ordenite kavaleri ning sõudmise tiitlivõistlustelt uhke medalikollektsiooni võitnud Tõnu Endreksoni oma valla aukodanikuks.

Vastse aukodaniku tiitli esildises on kirjas, et Endreksoni kui inimese kujunemisel on vaieldamatult tähtis osa spordil, eeskättsõudespordil, millega ta on tegelenud juba kolm aastakümmet. Eesti mehele kohaselt on see olnud rahulik, aga järjekindel areng Eesti noorte meistrist maailma sõudeparemikku.

Endrekson on ehitanud Tori valda kauni kodu ja loonud täisväärtusliku pere, kus kasvab kolm last. Lisaks on ta leidnud aega osaleda nii sõudeklubi kui Eesti sõudeliidu juhatuse töös. Praegu on ta ka olümpiakomitee esindajate kogu liige.

Lisaks spordile on ta panustanud aega ja oskusi kaitseliidu tegemistesse. Kõike seda on märganud nii riik kui kohalik kogukond ja teda on autasustanud president aastal 2009 Valgetähe II klassi teenetemärgiga ja 2017. aastal Eesti Punase Risti II klassi teenetemärgiga. Pärnu on autasustanud Endreksoni teenetemärgiga 2017. aastal ja kaitseväe teeneteristiga on teda tunnustatud aastatel 2008 ja 2016.

Tõnu Endrekson.
Tõnu Endrekson. Foto: Urmas Luik

Riiklik spordipreemia on Endreksonile antud viiel korral. Samas on teda autasustatud Püha Piiskop Platoni III järgu ordeniga. Lisaks ehib Endreksoni auhinnakappi tosin tiitlivõistluste medalit, millest kaks on saadud olümpiamängudelt. Tõnu Endreksoni praegusteks paadikaaslasteks on noored sõudjad, kellel on võimalus saada osa tema kogemuste pagasist.

Volikogu nimetas Tori valla aukodanikuks veel juba aastaid Tori piirkonna ajalugu, arengut, kodulugu, sündmusi, inimesi ja loodust pildistanud Ülo Soometsa.

Soomets on pildistanud Tori vallas toimuvaid sündmusi ja talletanud fotodele vallas toimuvast olulisi hetki. Märkimisväärne on tema oskus näha omapära ja ilu meid ümbritsevas looduses ja tavapärases elukeskkonnas. Soomets on andnud märkimisväärse panuse Tori piirkonna koduloosse – ta on oma loominguga jäädvustanud Tori ajalugu 35 aastat.

Ülo Soomets pälvis Tori valla aukodaniku tiitli.
Ülo Soomets pälvis Tori valla aukodaniku tiitli. Foto: Urmas Luik

Tänu Soometsa loomingule on olnud võimalik korraldada vallas unikaalseid näitusi. Tema jäädvustused on olnud väljavalituna kõigil „Pärnumaa foto" aastanäitustel.

Soomets on panustanud noorte arengusse nende juhendamisel. Ta juhendab noori Pernova loodusmajas ja on vabatahtlik Tori sotsiaalmaja fotoringi juhendaja. “Kuna ma maalida ei oska, pean joonistama valgusega,” on Ülo Soomets ise öelnud.

Tori vallas aasta tegija tiitli pälvisid vabatahtliku tegevusega silma paistev Rasmus Aaslaid ja Tori vallaarhitektina pühendunult tegelenud Kristjan Kullerkan.

Aaslaiu märkimisväärne vabatahtlik tegevus on silmapaistev nii Tori vallas kui laiemaltki. Ta on aastate jooksul oma vabatahtliku tegevusega kaasa aidanud vallaelanike turvalisuse ja ohutuse parandamisele, valla positiivse maine ja paikkonna tuntuse kujundamisele ning panustanud igal võimalikul moel Tori valla arengusse.

Rasmus Aaslaid teenis Tori valla aasta tegija nimetuse.
Rasmus Aaslaid teenis Tori valla aasta tegija nimetuse. Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

Seda kõike on Aaslaid näidanud nii Sindi tuletõrje seltsi vabatahtliku päästjana kui ka Tori valla elanikuna, kes suhtub austuse ja armastusega oma kodukandi käekäiku.

Aaslaid on olnud eestvedajaks kohalike liuväljade rajamisel ning panustab alati hooajalistesse patrullidesse.

Kristjan Kullerkan on Tori valla arhitektina pühendunult tegelenud Tori valla elukeskkonna arendamisega, sealhulgas arhitektuurse taseme tõstmisega, muinsuskaitseobjektide väärtustamise ja tutvustamisega.

Kullerkanni eestvedamisel on toimunud arhitektuurikonkursid Sindi keskuse, Sindi kärestikukeskuse ja Tammiste algkool-kogukonnakeskuse arendamiseks. Nii Sindi keskuse kui ka kärestikukeskuse arhitektuurikonkursi võidutööga on läbitud projekteerimise etapp, mille käigus on välja töötatud vastavate alade täpne ja terviklik lahendus, mis sobituvad olemasoleva keskkonnaga, arvestavad võimalike kasutajate huve ja rikastavad piirkonda.

Tori volikogu valis tänavuseks aasta tegijaks vallaarhitekt Kristjan Kullerkanni.
Tori volikogu valis tänavuseks aasta tegijaks vallaarhitekt Kristjan Kullerkanni. Foto: Urmas Luik/parnu Postimees

Tammiste algkool-kogukonnakeskuse projekteerimine on veel töös, kuid ka selle objekti kavandamisel on Kullerkannil oluline roll toimiva kompleksi kavandamisel ja kõigi sihtrühma huvidega arvestamisel.

Kullerkann on innukalt ja järjepidevalt tutvustanud Sindi linna kultuuriväärtusi, tehes linnas huvilistele ekskursioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles