Naljavideo pani idanema auhinda väärt mõtte, “teenekaid” noorleidureid märkas patendiamet

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu vabakooli 1. klassi tüdruk Ariana Larionova leiutis “Unepuhur”.
Pärnu vabakooli 1. klassi tüdruk Ariana Larionova leiutis “Unepuhur”. Foto: Ariana Larionova

Tänavusel õpilasleiutajate konkursil teenisid üle poole tuhande osaleja seas auhinna Pärnu vabakooli 1. klassi õpilane Ariana Larionova, kes mõtles välja unepuhuri, ja õhksoojuspumba sissevõtutorule täiustuse nuputanud Marvin ja Stefie Marie Palotu, kes eelmistelgi aastatel on noorleidurite mõõduvõtul silma paistnud.

Ariana Larionova välja mõeldud unepuhur teenis kõige nooremate leiutajate arvestuses teise preemia. Tema juhendamise eest tunnustati isa Juritki, kes aitas esialgu vaid paberile joonistatud kavandile teaduslikku taustainfot koguda ja töö viisipäraselt vormistada.

Unepuhuri idee lähtub sellest, et kui tavaliselt keskenduvad äratusvahendid inimeste kuulmismeelele, lähevad selle leiutise puhul käiku tunderetsptorid ehk nahale sobiv õhusurve ja -temperatuur.

Pärnu tüdruku leiutis töötab tsentrifuugi põhimõttel: sissetulev õhk väljutatakse kahest, omavahel eraldi reguleeritavast avast magajale ja USB-juhtmega laaditaval aparaadil on võimalik reguleerida õhuvoolu intensiivsust ja temperatuuri. Leiutise autori märkmete järgi võib vidin olla eri disainilahendusega esipaneeliga, näiteks loomade või multikategelaste näoga.

Juri Larionovi sõnutsi istutas tütrele unupuhuri mõtte põhe telekast nähtud naljavideo, milles isa oma last lehepuhuriga üles äratas. “Arianale tundus see meeletult naljakas ja lõbus viis ärgata,” seletas isa, kelle jutu järgi sai idee hoo sisse vabakooli leiutamise päeval, kus kõik õpilased põnevaid asju välja mõtlevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles