Varjumiskohti plaanitakse juurde luua

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Isegi kunagistele olemasolevatele varjenditele leiti taasiseseisvunud vabariigis uued eesmärgid, näiteks tehti sinna baar.
Isegi kunagistele olemasolevatele varjenditele leiti taasiseseisvunud vabariigis uued eesmärgid, näiteks tehti sinna baar. Foto: Mihkel Maripuu

Viimase 30 aastaga on varjumiskohad kõikjal Eestis jäänud täielikult tähelepanu ja hoolitsuseta. Siseminister Lauri Läänemets on nüüd saatnud valitsuskabinetile ministeeriumi tellitud analüüsi ja ettepanekud varjumiskohtade loomiseks nii olemasolevate kui uute ehitiste baasil.  

“Pikaajaline võlg vajab tasumist. Räägime siinkohal inimeste elu ja tervise kaitsmisest ja valmisolekust kriisideks, kus sõltuvalt kriisi olemusest võib varjumiskoha olemasolu olla inimelude ja ühiskonna toimepidevuse aspektist määrava tähtsusega,” lausus Läänemets.

Eesti seadustes ei ole varjumiskohad reguleeritud, puuduvad standardid, nõuded, vastutused ja nende täitmise järelevalve. See kõik tuleb nüüd seadusloomega paika panna ning varjumiskohade loomine ja ülalpidamine püsivalt rahastada. Näiteks on üks siseministri ettepanekutest eraldada päästeametile 15 miljonit eurot aastas, millega toetatakse korteriühistute varjumiskohtade loomist või kohandamist, sest nii on võimalik aastas tekitada juurde kolm- kuni viissada varjumiskohta.

Ühtlasi märgistab päästeamet jätkuvalt olemasolevaid kohti, mida saab varjumiseks kasutada. “Praeguseks on päästeamet märgistanud pea 100 avalikku varjumiskohta ligemale 50 000 inimesele. Aasta lõpuks on eesmärk tähistada täiendavalt olemasoleva taristu baasil avalikud varjumiskohad vähemalt 100 000 inimesele,” sõnas ameti peadirektor Kuno Tammearu.

Lääne päästeringkonna kommunikatsioonijuhi Andra Väärtmaa sõnutsi on Pärnumaal praeguseks märgistatud 16 avalikku varjumiskohta ligikaudu 9560 inimesele. Pärnu linnas ja selle osavaldades on kuus varjumiskohta, mille mahutavuseks arvestatakse pea 5240 inimest.

Ülejäänud kümme varjumiskohta asub Pärnumaa valdades. Tori ja Põhja-Pärnumaa vallas on kolm varjumiskohta, need mahutavad vastavalt 1930 ja 920 inimest. Saarde vallas on kaks varjumiskohta 530 inimesele, Häädemeeste vallas on üks 870 inimesele ja Lääneranna vallas on samuti üks koht, mis mahutab 70 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles