Kihnus lõpevad jõulud kellade näitusega

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Kihnu muuseumi juhataja Maie Aava jutu järgi ongi küünlapäev naiste püha ning sellest ka pärimuslik kombestik.
Kihnu muuseumi juhataja Maie Aava jutu järgi ongi küünlapäev naiste püha ning sellest ka pärimuslik kombestik. Foto: Urmas Luik

Kui mandriinimesed on jõulukuuskedega ühistseremooniatel hüvasti jätnud, siis Kihnus hoitakse oma tava ja jõulud lõpevad küünlapäeval, 2. veebruaril. Sel päeval korjatakse kaunistused kokku ja viiakse oma männid kui oma jõulupuud toast välja. Tavakohaselt keedetakse tanguputru, sest kui kartulit süüa, tulevad sellesse suvel ussid sisse, ja juuakse küünapäeva puna, et naistel oleksid ilusad õhevil põsed.

Kihnu muuseumi juhataja Maie Aava ehk Kihnu moodi Noodi Maie jutu järgi ongi küünlapäev naiste püha ning sellest ka pärimuslik kombestik. Saarerahval peab küünlapäevaks olema alles pool toidukraami ja pool loomasööta, sest kihnlased ei poolita talve taliharjapäeva (14. jaanuar) järgi, nii nagu mandril.

Seekord tähistavad Pärnumaa ühe valla elanikud küünapäeva kohtumiste ja näituse avamisega, kuid meenutatakse ka 2. veebruari sündmusi 103 aastat tagasi, kui Tartus sõlmiti rahuleping, mis lõpetas sõja noore Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles