Ettevõtlikud lihvivad koolitustel äriplaane

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Minu äriplaan on luua Pärnus Eesti esimene kassikliinik ja -hotell,” ütles üks edasi pääsenud äriideede koostajaid Kenno Ruul.
“Minu äriplaan on luua Pärnus Eesti esimene kassikliinik ja -hotell,” ütles üks edasi pääsenud äriideede koostajaid Kenno Ruul. Foto: Liis Rotar

Konkurss “Ettevõtlik pärnakas” on jõudnud tootearenduskoolituseni, aga see, kes oma äriplaaniga pälvib ettevõtlikkust ja uuendusmeelsust innustava peapreemia, selgub lõpusirgel olijatele paari kuu pärast.

“Peapreemia võitja selgitamine on žüriil kindlasti raske, sest konkursile esitatud ja töösse jäänud ideed on väga erinevad,” märkis “Ettevõtliku pärnaka” vankri ette rakendatud Pärnu linnavalitsuse linnaarengu vanemspetsialist Grete Kukk.

Kuke sõnade kohaselt on sõelale jäänud projektide hulgas ideid, mida viib ellu või siis teostab kaks inimest, kuid mis mõjutavad paljusid, ja neidki, mille tulemusena tekivad töökohad.

Turistidest kassideni

Äriideede konkursile esitatutest pääses žürii otsuse tulemusena 26 edasi. Nende sisu ulatub seinast seina, linnakülaliste teenindamisest kodukasside hotellini ja osalejate mõtete erksus viitab sellele, et nii-öelda nišikohti jätkub isegi tegijatest pungil valdkondades. Näiteks turismiteenuste arendamisel on välja pakutud Pärnu tänavatel müügiagentide vahendusel piletite müümist üritustele, välis- ja siseturistidele temaatiliste valmispuhkuste koostamist ja müüki loodus- ja maaturismi eelistajatele.

Samasse valdkonda jääb e-riigile kohaselt virtuaalsete turismimarsruutide loomine, Pärnumaad tutvustavate panoraampostkaartide tegemine ja teisigi väärt mõtteid. Muu hulgas kilinginõmmelase Aivar Vindi soov pakkuda koostöös maakonna ülejäänud matkakorraldajatega teenust “inimeselt inimesele” printsiibil, nagu maailma puhkusesihtkohtades seda tänavatel tehakse.

“Oleme liialt lootma jäänud interneti peale, aga Eesti inimene ei leia kogu infot kätte või ei jõua ta matkadele,” rääkis Livonia Matkade matkajuht Vint, kes korraldab retki piki Põhja-Lätimaa maaliliste kallastega jõgesid.

Matku tutvustataks ja müüdaks avalikus linnaruumis puhkuste tipphooajal suvekuudel ja ettevõtmisesse saaksid kaasatud Tartu ülikooli Pärnu kolledži turismi eriala tudengid. Selline otsemüük lisaks neile suhtlus- ja turunduskogemust.

Vana mööbli ja jalgrataste taastamise, mustkunstitrikkide õpetamise, noortele ja täiskasvanutele Mai rajooni rokiklubi loomise ja teistegi säravate mõtete kõrval on üsna mitu seotud lemmikloomadega. Näiteks töötab pärnulane Kenno Ruul oma äriideega luua kodulinna Eesti esimene kassikliinik ja -hotell.

“Kliinikus töötaksid kasside eriarstid, kass ei ole väike koer, temaga tegelemine vajab eraldi väljaõpet,” selgitas lemmikloomade kogenud tohterdaja Ruul.

Omamoodi suhtlusklubi

Ruuli jutu järgi on ta saanud projektis osalejate koolitamisel kasulikke teadmisi sellest, kuidas oma toodet või teenust turundada. Samal ajal kassikliiniku projektiga arendab ta veebikeskkonda, et viia selle abil kokku lemmikloomale hoidja otsija ja hoiuteenuse pakkuja ning osutada loomaomanikule lisateenuseid, näiteks võimalust osta interneti kaudu ülekaalulisele kiisule sobivat toitu.

Ettevõtliku pärnaka otsinguil ei ole Ruuli arvates 3000eurone peapreemia stiimul omaette, sest sellise rahaga osaühingut käima ei pane. Tähtsam sellest on teadmiste avardamine, näiteks eriti vajalikuna endale nimetas ta seni kuuldutest turundus- ja müügikoolitaja Janno Siimari loenguid ning pädevat nõuannet Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse konsultantidelt.

“Projektis osalejate seltskond on nagu omaette suhtlusklubi, seal on päris terased tegelased,” iseloomustas Ruul kaaslasi.

“Meeldiv on, et inimesed suhtlevad omavahel hästi palju, nad arutlevad selle üle, et võtaks koos midagi ette, nii et nad ainult ei istu ega kuula, vaid teevad väga palju rühmatööd,” rääkis projekti üks eestvedajaid Grete Kukk.

Kuke jutu järgi kartnud alguses nii mõnigi ettevõtluskonkursile tulla, sest ei arvanud ennast ettevõtjaks. Nüüd, kui kõhklused seljatatud, valmivad äriplaanid ja nende koostajate teotahe on ilmne.

Ettevõtlusaktiivsust tõstma mõeldud ja Euroopa sotsiaalfondist Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) kaudu toetust saanud ning 9200eurose kogusummaga projekt konkurss “Ettevõtlik pärnakas” on Pärnu linnavalitsuse arenguteenistuse pilootprojekt ehk esimene omasugune. Sestap ei olnud ettevõtmise vedajatel ega koostööpartneritelgi kogemusi varnast võtta. Järgmise konkursi korraldamisega on alanud ideede ettevalmistus ja rahastuse otsimine.

Ettevõtlik pärnakas

* Konkurss “Ettevõtlik pärnakas” on mõeldud ettevõtlikkuse edendamiseks ja uuenduslike ettevõtete loomiseks.

* Esitatud 31 ideest jäi sõelale 26, millest peapreemia saaja selgub mais.

* Konkurssi korraldab Pärnu linnavalitsuse arenguteenistus.

* Esmane projekt sai Euroopa sotsiaalfondist 4500eurose toetuse EASi kaudu.

* Projekti rahastatakse EASi kaudu Euroopa sotsiaalfondist. Peale selle toetavad seda rahaliselt Pärnu linnavalitsus, maavalitsus ja AS Swedbank.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles