Pildid ja video Rail Balticu Pärnu reisiterminal sai ehitusloa

Pärnu Postimees
Copy
Rail Baltica Pärnu reisiterminal rajatakse arhitektuurikonkursi võitnud arhitektuuribüroo Pluss ideekavandi "Water Strider" järgi.
Rail Baltica Pärnu reisiterminal rajatakse arhitektuurikonkursi võitnud arhitektuuribüroo Pluss ideekavandi "Water Strider" järgi. Foto: Arhitektuuribüroo Pluss

Pärnu linnavalitsus andis ehitusload, rajamaks Pärnu linnas Terminali 3 kinnistule Rail Balticu (RB) terminalihoone, parkla ja juurdepääsuteed.

Terminalihoone ja parkla ehitusluba hõlmavad linnavalitsuse teatel ka ehitisi teenindava kinnistusisese veevarustuse, reovee- ja sademeveekanalisatsiooni, side- ja elektrivarustuse ning haljastuse rajamist. Tee-ehitusload väljastati, et ehitada Terminali tänava kinnistule sõidutee, Terminali ja Papiniidu tänava kinnistutele kõnnitee ja Liivi tee ja Papiniidu tänava kinnistutele sõidutee.

Enne ehitustöödega alustamist peab olema jõustunud hoonestusõiguse võõrandamise otsus OÜ Rail Baltic Estonia kasuks.

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius märkis pressiteates, et sel aastal on juba alanud ka reisiterminali juurdepääsutee ehitus ning aasta lõpuks peaks RB osana olema valmis Pärnu uue kaubaterminali detailplaneering Niidu tänava piirkonnas.

“Teeme endast oleneva, et Rail Balticu ehitustööd kulgeks tõrgeteta ja Pärnu saaks hiljemalt selle kümnendi lõpuks kiirraudteeühenduse Tallinna ja teiste Euroopa pealinnadega,” ütles linnapea.

RB Eesti osa arendust juhtiva Rail Baltic Estonia juhatuse esimehe Anvar Salometsa sõnutsi on Pärnu terminali ehitust juba kaua ette valmistatud ja ehitusloa väljastamine võimaldab 2024. aastal ehitushanke välja kuulutada. Terminali ja sellega seotud taristu ehitushind küünib hinnanguliselt 45 miljoni euroni.

Terminalihoone on kavandatud raudtee ja ooteplatvormide kohale ja on ühendatud galeriidega, mis tagavad reisijatele nii vaated kui mugavuse halva ilma korral. Lahendatud on klassikalised terminali kasutusvajadused nagu ooteruumid, piletikassa ja toitlustus. Terminali on plaanitud 90 istekohaga ootesaal, samuti kohvik, infopunktid ja muud reisijate teenindamiseks vajalikud ruumid. Terminali lähiümbrusesse jäävad teed, platsid ja haljastus võtavad enda alla keskeltläbi kuue hektari suuruse maa-ala.

Reisiterminali alale mahuvad ka bussipeatused, jalgratta- ja taksokohad ja 150 sõiduauto parkla. Samuti elektriautode laadimiskohad ja kergliiklusühendused.

RB rahvusvaheline reisiterminal hakkab asuma Pärnu kesklinnast ligikaudu nelja kilomeetri kaugusel Papiniidus Via Baltica ja Pärnu jõe vahelisel alal. Terminali arhitektuurne kontseptsioon selgus rahvusvahelisel konkursil, kuhu esitati 31 tööd. Võistluse võitis ideekavand “Water Strider”, mille  autorid on Indrek Allmann, Jaan Jagomägi, Gunnar Kurusk, Tanno Tammesson ja Holden Vides arhitektuuribüroost Pluss, mis teeb projekteerimistöödki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles