Noored arhitektid joonistavad paberile Pärnu uue linnaosa

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Noored arhitektid hakkavad neli päeva kestvas töötoas endise Maseko kalatööstuse kinnistu arendamiseks ideid genereerima.
Noored arhitektid hakkavad neli päeva kestvas töötoas endise Maseko kalatööstuse kinnistu arendamiseks ideid genereerima. Foto: Mailiis Ollino

Sel nädalal on Pärnus seitsme riigi 27 noort arhitekti, kes mõtlevad neli päeva kestvas õpikojas välja ideekavandeid kümne hektari suuruse endise Maseko kalatööstuse krundi arendamiseks.

Neljaliikmelised tiimid peaksid laupäeva pärastlõunaks kavandid paberile panema ja konkursižürii valib nende seast välja parimad.

Arhitektide liidu presidendi Andro Männi sõnutsi ei toimu sellises mahus linnaplaneerimist Eestis just sageli ning see annab noortele arhitektidele ideaalse võimaluse omandada linnaplaneerimisega seotud oskusi ja teadmisi oma valdkonna tipptegijatelt ehk töötoa mentoritelt, kes juhendavad, julgustavad ja nõustavad noori osalejaid.

Linnaosa rajamise visioon peab kajastama kõiki tänapäevase linnaplaneerimise aluspõhimõtteid: linnaruumi tihendamist, kaasavat disaini ja ligipääsetavust. Olulisemad lähtepunktid on kliimaneutraalsus ning rohepoliitikast kantud arusaamad – sademevee kasutamine, elurikkus ja kohalikud materjalid.

Ehituse süsinikujalajälje vähendamiseks valmib kogu linnak puidust ja tehaseliselt. Peale väikeäride, korterite ja lasteaia sisaldab uus linnak ka IT-valdkonna õppehooneid ja ühiselamukohti 300 üliõpilasele. Uude linnakusse on samuti planeeritud park ja jõeäärne ala, kus pärnakad saavad vaba aega veeta.

Maseko kalatööstuse alale kavandab uut linnaosa Clever Cities Group. Selle keskuseks oleks mänguarendaja GameCan eraülikool ja seal võiks elada umbes 1600 inimest. Uue linnaku-ökosüsteemi arendajate plaanide kohaselt võiks ehitamisel kasutada puitu ja vesinikutehnoloogiat ning vähendada autostumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles