Võidutule toovad Pärnu Mari-Liis Kaljur ja Kaido Lüll

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
President Alar Kariselt võtavad tule võidupüha paraadi linnas Viljandis vastu ja toovad Pärnu naiskodukaitsja Mari-Liis Kaljur ja kaitseliitlane Kaido Lüll.
President Alar Kariselt võtavad tule võidupüha paraadi linnas Viljandis vastu ja toovad Pärnu naiskodukaitsja Mari-Liis Kaljur ja kaitseliitlane Kaido Lüll. Foto: Dairi Õun

President Alar Kariselt võtavad võidupüha paraadi linnas Viljandis vastu ja toovad Pärnu naiskodukaitsja Mari-Liis Kaljur ja kaitseliitlane Kaido Lüll.

Võidutule üleandmise tseremoonia suvepealinnas Iseseisvuse väljakul algab reedel 23. juunil kell kaks päeval ja kestab umbes tunni.

Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna tulesaadik Mari-Liis Kaljur kuulub Kaitseliitu möödunud aasta aprillist, ta on evakuatsioonirühma personalimeeskonna sidespetsialist. Pärnumaa ringkonna juhatus on teda tänanud koormusmatkal osalemise ja Saarde jaoskond aktiivse tegevuse eest.

Saarde valla Kabuli talu perenaisest, ettevõtjast Mari-Liis Kaljurist ja tema seitsmelapselisest sportlikust ja isamaalisest perest on kirjutanud Pärnu Postimees.

Naiskodukaitsja Mari-Liis Kaljur orienteerumisvõistluse karikaga.
Naiskodukaitsja Mari-Liis Kaljur orienteerumisvõistluse karikaga. Foto: Erakogu

Naiskodukaitsjana on Kaljur väga aktiivne, rõõmsameelne ja abivalmis. Veidi kauem kui aasta jooksul on ta esindanud organisatsiooni näiteks koormusmatkal, Sügistormil, orienteerumisvõistlusel “Vejinu kauss 2022” (Lätis), Kaitseliidu meistrivõistlustel orienteerumises. Aastaga läbis Kaljur Naiskodukaitse baasväljaõppe, ta võttis osa mullu Kuresaares toimunud võidupüha paraadist. Pärnumaa ringkond valis organisatsiooni esindava tuletooja 2022. aastal ühinenud liikmete hulgast, nagu edastas instruktor Siret Tammekänd.

Kaitseliidu Pärnumaa maleva tulesaadik lipnik Kaido Lüll on Kaitseliidu liige 2010. aastast, ta on Pärnu malevkonna pealik ja teenib leiba Endla teatri haldusjuhina.

Pärnu malevkonda juhib Lüll 2021. aastast, selle ajaga on liikmeskond suurenenud ja juurde loodud linnakaitserühm.

Kaitseliidu Pärnumaa maleva teavituse spetsialist Karmen Vesselov edastas, et Kaido Lüll on maleva esinduskogu liige ja Kaitseliidu keskkogu delegaat ning tegutsenud koolitajana Kaitseliidu koolis, osalenud suurõppustel ja lisaõppekogunemistel. Maleva tegevliikmed ütlevad tema kohta, et Kaido on usaldusväärne, muhe ja sõnapidaja ning temaga võib alati luurele minna.

Võidupüha mälestustule teekond algab paraadilinna Viljandisse päev varem, neljapäeval 22. juunil, mil Toris Eesti sõjameeste mälestuskirikus süüdatud sümboolse tule toovad võidupüha maratonijooksjad Pärnu Iseseisvuse väljakule, kus see antakse üle kindral Johan Laidoneri seltsile, ja sealt õhtul veerand kaheksa algab tule teekond kaitseväe soomukil läbi ajalooliste kihelkonnakeskuste, kus mälestustuld tervitatakse vabadussõja ausammaste juures.

Kaitseliitlane Kaido Lüll on Pärnmumaa maleva võidutule tooja.
Kaitseliitlane Kaido Lüll on Pärnmumaa maleva võidutule tooja. Foto: Dairi Õun

Pärnumaal tervitavad kohalikud mälestustuld Kilingi-Nõmmes Saarde vabadussõja mälestusmärgi juures. Sealt kulgeb soomuk Laidoneri seltsi noorte saatel Viljandimaale Hallistesse, kuni jõuab enne keskööd sihtkohta ja toimub tseremoonia kindral Laidoneri ratsamonumendi juures.

Võidupüha tähistamine Viljandis algab riigilipu heiskamisega linnavalitsuse ees ning tipneb paraadi, maakaitsepäeva ja vabadussõja taastatud monumendi avamisega. Paraadil mängib marsiviise ka Kaitselidu Pärnumaa maleva orkester Saxon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles