Sõduri väljaõppel karastunute vanusevahe ulatus 50 aastani

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Kaitseliidu sõdurioskuste kursusel jätkus Pärnu linnakaitsjatel veel rännaku lõpusirgelgi jaksu jooksusammudeks.
Kaitseliidu sõdurioskuste kursusel jätkus Pärnu linnakaitsjatel veel rännaku lõpusirgelgi jaksu jooksusammudeks. Foto: Karmen Vesselov

Sõdurioskuste kursus (SOK) lõppes Kaitseliidu Pärnumaa malevas hõimupäeval, mil ligemale 70 osalejat naasid lõpurännakult, kus neil tuli endaga tarida militaarset täisvarustust. See katsumus oli nagu täpp i-le, sest vabatahtliku riigikaitselise organisatsiooni üsna uute liikmete väljaõpe vältas peamiselt nädalavahetustel kevadest sügiseni.

“Kursus koosnes kümnest kontaktõppest, peale selle e-õpe ja kodus õpitud asjad. Füüsilise koormuse pärast ei jäänud keegi ära, aga oli neid, kellel tulid eluolulised põhjused vahele,” selgitas väljaõppe korraldust Kaitseliidu Pärnumaa maleva instruktor nooremveebel Ronald-Bertil Sang.

Lõpurännak algas reede õhtul Potsepalt ja lõppes laupäeva hommikul Valgerannas, sõdurisaabastega ja täisvarustuses astujatel jäi selja taha üle 14 kilomeetri. Noorim kursuslane oli 18, vanim 70aastane. Erandeid kellelegi ei tehtud, võrdselt õppisid kõik topograafiat, esmaabi andmist, taktikalist liikumist, sidepidamist, looduses hakkama saamist, kokku 11 kodumaa ja pere kaitsmisel vajalikku tarkust.

SOKi läbis ka Endla näitleja Märt Avandi, kes nagu paljud teisedki, astus Kaitseliitu Ukraina sõja ajel. “Mina ei ole ajateenistust läbinud, nii et ma ei teadnud sellest ööd ega mütsi, aga mõtlesin, et see maailm, kus me elame, kahjuks ei võimalda sellist luksust, et ma ei tea, kuidas metsas ellu jääda, relva kasutada või ennast kaitsta,” põhjenda ta otsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles