Kogumisringidel viidi ära rekordkogus ohtlikku jäädet

Pärnu Postimees
Copy
Tavaprügi hulka ei tohi eterniiti panna. Pilt on illustratiivne.
Tavaprügi hulka ei tohi eterniiti panna. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Septembrist novembrini Pärnu keskuslinnas ja osavaldades toimunud kogumisringidel veeti eraisikutelt ära üle 170 tonni eterniiti.

Pärnu linnavalitsus on tasuta eterniidi kogumisringe korraldanud juba mitu aastat. Eelmisel aastal loovutasid linlased ligemale 119 tonni eterniiti.

Pärnu linnamajandusosakonna keskkonna- ja heakorraspetsialist Anu Peterson avaldas tänu kõigile, kes võtsid vaevaks ohtlikku materjali koguda, sellest teada andsid ega sokutanud seda loodusesse. “Kui muidu on taaskasutus väga moes, siis asbestijäätmete taaskasutamine ei ole lubatud,” märkis Peterson. “See eterniidikogus näitab, et inimesed mõtlevad üha enam keskkonnale ja selle puhtusele.”

Eterniit on loodusele ohtlik materjal, sest sisaldab asbesti. Tavaprügi hulka ei tohi eterniiti panna, samuti ei tohi seda omal käel käidelda. Vana eterniidiga on vaid üks õige tegevus: see tuleb üle anda jäätmekäitlejale, kellel on tegevusluba asbesti sisaldavaid jäätmeid koguda. Pärnus võtab eterniiti aasta läbi vastu Paikre prügila. Teenus on tasuline. 

Linna rahakotist kulus eterniidikogumise ringidele pea 16 000 eurot. Eterniidi vedas ära OÜ Paikre. Järgmisi ringe kavandab linn 2024. aasta sügiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles