Libedus ajas veoki kraavi ja ühe sõiduauto katuse peale

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Pärnu politseijaoskonna patrullijuhi Henry Murumaa tuletas meelde, et liiklusesse minnes tuleb valida vastav sõidukiirus.
Pärnu politseijaoskonna patrullijuhi Henry Murumaa tuletas meelde, et liiklusesse minnes tuleb valida vastav sõidukiirus. Foto: Urmas Luik

Tänahommikuse tipptunni ajal laekus politseile teateid keeruliste olude tõttu teelt välja sõitnud autode kohta. Samuti on teada antud paarist sõidukite kokkupõrkest. Transpordiamet hoiatab, et libedust võib esineda ka homme.

Esimene teade tuli kella 7.30 paiku, kui Pärnus Tallinna maanteel sõitis lumesahk sõiduautole külje pealt sisse. Veerand tundi hiljem sai häirekeskus teate, et Suigu külas libises veoauto kraavi ja seejärel vastu puud. Kell 7.50 teatati, et Pärnus Savi tänaval on auto katusel ja kraavis. Omanik organiseeris auto äraveo. Kella 8.10 ajal tuli teade, et Nurme külas põrkasid kokku kaks sõiduautot.

Keskpäeval laekus teade Lodja külas kraavi sõitnud veoki kohta. Pool tundi hiljem oli Pärnus Papiniidu tänaval tagurdanud lumesahk otsa parkivale Chrysleri sõiduautole.

Pärnu politseijaoskonna patrullijuhil Henry Murumaal on inimestele praegustes lumistes oludes kaks soovitust. Esiteks tuleb valida ilmastikule vastav sõidukiirus. «Lumine ja lörtsine tee eeldab autojuhilt teistsugust sõidustiili ja sellega peab arvestama,» lausus Murumaa. Teiseks soovitab ta neil, kel talverehvid veel alla panemata, täna mitte sõitma minna.

Transpordiameti liiklusjuhtimiskeskuse juhataja Siim Vaikmaa sõnutsi valitseb kõige keerulisem olukord Põhja ja Kesk-Eestis ning õhtu poole ka Lääne-Eestis, kus prognoosi kohaselt tuleb sademeid kõige rohkem. Kagu-Eestis on olukord mõnevõrra parem, kuna ilmaennustuse järgi ei ole seal oodata nii suurt sadu kui Põhja-Eestis.

Kõik teehooldajad annavad endast parima ning masinad on väljas, ent kõikide teede puhastamine võtab aega, sest saju tõttu kattub teepind peagi uuesti lume või lörtsiga.

Keerulised teeolud jätkuvad laupäeval. Eeloleval ööl sajab mitmel pool lund ning saartel ja rannikul ka lörtsi. Kirde- ja põhjatuul puhub saartel ja rannikul iiliti 15–17 meetrit sekundis ning tuiskab.

Millega liikluses arvestada?

  • Arvestades suurt libedusohtu ja keerulisi teeolusid, tasub enne teeleasumist kaaluda, kas seda sõitu on vaja teha või saab selle edasi lükata.
  • Kui ikkagi liiklusesse minna, varuge kohalejõudmiseks tavapärasest rohkem aega.
  • Talvistel teedel on eriti oluline valida õige sõidukiirus ja -stiil. Lubatud suurim sõidukiirus ei ole liiklejatele kohustuslik.
  • Hoidke ohutut pikivahet ja vältige möödasõite.
  • Peale keeruliste teeolude peavad sõidukijuhid arvestama ka teehooldusmasinate ja nende eripäradega. Hooldemasinale vastu sõites tuleb hoida tee serva, sest sahk ulatub üle tee telgjoone, et sõidutee keskele ei jääks valli. Kui hakkate hooldemasinast mööda sõitma, veenduge selle ohutuses ja arvestage, et hooldemasinast eespool võib tee olla hooldamata.
  • Kindlasti ei tohi liigelda sõidukiga, millel on all suverehvid.
Andmed: transpordiamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles