Jaanus Getreu: Ma ei kahetse, et pidin lahkumisavalduse kirjutama (5)

Copy
Pärast heategevusliku jalgpallimatši skandaalset häppeningi kohaliku spordikooli treeneritöölt lahkuma sunnitud Jaanus Getreu pälvis Lääneranna valla spordielu edendamise eest president Alar Kariselt tänavu Valgetähe V klassi teenetemärgi.
Pärast heategevusliku jalgpallimatši skandaalset häppeningi kohaliku spordikooli treeneritöölt lahkuma sunnitud Jaanus Getreu pälvis Lääneranna valla spordielu edendamise eest president Alar Kariselt tänavu Valgetähe V klassi teenetemärgi. Foto: Raigo Pajula/Presidendi kantselei

Üle-eelmisel nädalavahetusel Lihulas toimunud heategevuslik jalgpallimatš ja legendaarse punkbändi Propeller kontsert, mille lõppakordina kõlas poliitiline satiir kohaliku võimu aadressil, lõppes ürituse korraldajale, Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi eestvedajale Jaanus Getreule valusalt: ta pidi loobuma treeneritööst kohalikus spordikoolis.

Lääneranna spordikooli direktor Janar Sõber on tunnistanud, et kaalumisel oli variant: kas kirjutab Getreu ise lahkumisavalduse või töösuhe lõpetatakse usalduse puudumise tõttu. 33 aastat treeneritööd teinud ja tänavu president Alar Kariseltki teenetemärgi pälvinud Getreu valis omal soovil lahkumise ja kinnitab, et ei kahetse tehtud otsust.

Kirjutasite lahkumisavalduse peaaegu kaks nädalat pärast skandaalseks kujunenud häppeningi. Mis selle kahe nädala jooksul toimus?

Mitte midagi. Kõik oli rahulik. Millestki ei paistnud välja, et asi sellise pöörde võtab.

Esitasite lahkumisavalduse pärast telefonivestlust Lihula spordikooli direktori Janar Sõberiga. Kuidas selline vestlus välja näeb? Miks toimus nii oluline vestlus telefonitsi, mitte silmast silma?

Ma ei tea. Janar Sõber helistas mulle ja ütles, et tuleb erakorraline ülesütlemine või kirjutad ise lahkumisavalduse. Tundsin, et ma ei jaksa võidelda juba tervislikel põhjustel, lastes ennast lahti lasta. Mõtlesin, et kirjutan ise lahkumisavalduse ja asi klaar. Mulle tundus nii lihtsam, kui ei pea hakkama pidama vaidlust töökaitsega. See ei ole minu teema. Kui on nii, siis on nii. Otsus oli ju tehtud. Nemad otsustasid, et mina olen juhtunu eest vastutav. Janar Sõber ütles, et teadmatus ei vabasta vastutusest, ehkki mina nii ei arva.

Kui palju teadsite Hermiku ja Oberschneiderite ja Propelleri kavatsusest?

Ei teadnud midagi. See oli mulle täiesti ootamatu. Kontsert oli igati vinge, keris ja keris, kui äkki oli lava kõrval miilitsaauto ja vennad hüppasid lavale. Mida ma oleksin saanud teha?

Kas tunnete ennast heategevusürituse etteaste eest vastutavana?

Kuidas ma saab vastutada selle eest, mida ma ei saa ära hoida? Nad olid laval kolm minutit. Kuidas ma pidanuks reageerima või mida ma teha saanuks? Minu arvates on see minu suhtes ebaõiglane.

Kui mul oleks olnud teadmine, mida Hermik ja Oberschneider koos Propelleriga teha plaanivad, poleks ma seda lubanud.

Üritusel valvas korda politsei. Kui nad ei sekkunud, ju nemad siis korrarikkumist ei näinud, ja keegi ei läinud sellest ka teatama.

Tagasi üles