Päästeteenistuse aumärgid Kangelased päästsid inimelusid tules ja vees

Copy
Päästeamet tunnustas aumärgiga 125 silmapaistvat inimest. 
Päästeamet tunnustas aumärgiga 125 silmapaistvat inimest. Foto: Andrei Ozdoba

Täna tunnustasid siseminister Lauri Läänemets ja päästeameti peadirektor Margo Klaos päästeteenistuse aumärgiga 125 silmapaistvat inimest, kes viimase aasta jooksul on päästnud keerulistes oludes inimelusid, paistnud silma erilise hoolivuse ja vaprusega ja oma tegemistega andnud märkimisväärse panuse päästevaldkonda.

Peale nelja päästeteenistuse hõberisti ja 17 päästeteenistuse medali anti üle 56 elupääste- ja 48 missioonimedalit.

Elupäästja medali saanud 56 inimese seas on kutseliste ja vabatahtlike päästjate, politseinike, turvatöötajate kõrval seitse eraisikut. Sündmused, mille käigus kellegi elu päästeti, panid proovile julguse nii tules, vees kui psühholoogiliselt keerulistes olukordades.

Üks elupäästemedal omistati tänavu eriklassis. Eriklassi medal antakse välja alates neljandast elupäästmisest. Pärnu päästekomando meeskonnavanemale Jevgeni Novikovile on see viies elupäästemedal. Nii palju sama liigi medaleid ei ole keegi varem pälvinud. 

Missioonimedalid ulatati Hispaanias metsa- ja maastikutulekahjusid kustutamas käinud päästjatele, Pariisis suveolümpiamänge turvanud demineerijatele ja Kariibi mere piirkonnas ÜRO kriisinõustamismeeskonna missioonil käinud Eesti päästemeeskonna logistikule.

Siseminister Lauri Läänemets meenutas tänukõnes, et igapäevane turvalisus ja kestev turvatunne on meie endi kätes. Selle hoidmisse saavad ühel või teisel viisil panustada kõik: kutselised turvatunde loojad, kodaniku- ja kogukonnaalgatuste eestvedajad, aga ka vabatahtlikud. “Turvalisem ühiskond, kaitstud inimesed ja jätkuv turvatunne – kõik see on tekkinud tänu inimestele, kes päevast päeva panustavad, et Eesti elanikud tunneks end meie riigis hoituna. Sellepärast väärivad nad kõik austust ja tunnustust. Riik on täpselt nii tugev, kui on selle inimesed, mistap palgaliste töötajate kõrval on oluline meeles pidada neid, kes tõttasid appi kriitilistes olukordades, kus asjaolud ei võimaldanud kutselistel päästjatel kiirelt appi jõuda. Tegutsedes julgelt ja otsusekindlalt, päästsid nad teise inimese elu. Just sedasi, üheskoos tegutsedes, loomegi turvalisema Eesti,” ütles siseminister.

“Saame täna tänada tublisid ja tähelepanelikke inimesi, kes on abivajajatele appi tõtanud kõige kriitilisemal hetkel ja päästnud sellega elu. Need on mehed ja naised, kes läbi kõrvetavate leekide kandsid inimesed välja tulekahjudest ega jätnud uppuja päästmist uppuja enda asjaks. Samuti saame tänada neid, kes on appi tõtanud kodust hoopis kaugele,” kõneles päästeameti peadirektor Margo Klaos.

Päästeteenistuse aumärke on antud välja alates 1998. aastast.   

Päästeameti tunnustuse pälvinud pärnumaalased

Jevgeni Novikov, Raico Irmann, Kristjan Aru, Randel Uibo, Markus Männik (päästjad) 

Pärnu päästekomando 

2023. aasta 19. novembril kiirustasid päästjad Tarva tänavale, kustutama leekides elamut. Kuna oli teada, et majas võib olla inimene, lülitasid päästjad hingamisaparaadid sisse juba sõidu ajal, et mitte kaotada väärtuslikku aega ja viivitamata alustada kannatanu otsinguga. Kannatanu toodigi majast välja kahe minutiga ja anti üle kiirabile.

Siim Künnapas, Henri Kukke (päästjad)

Pärnu päästekomando  

Tänavu 8. märtsil said päästjad teate, et Pärnu jõel on kalamees läbi jää vajunud. Hädaabikõne ajaks olid kaks ülejäänud kalastajat püüdnud meest juba veerand tundi tulutult jääaugust välja aidata. Jääolud olid kevadele kohaselt keerulised, kuid päästjatel õnnestus ruttu jõuda kannatanuni ja ta jääaugust välja saada. Tänu päästjate kiirele ja oskuslikule tööle õnnestus päästa elu. 

Karmo Kiviste, Karl Elblaus (päästjad)

Pärnu päästekomando

Tänavu 4. aprilli hilisõhtul said päästjad teate, et Pärnus kortermajas töötab suitsuandur. Korteris põles elutuba, intensiivse põlengu ja suitsu tõttu oli korteris nähtavus väga halb ja temperatuur kõrge. Samuti oli korter täis kuhjatud riideid, ajalehti ja muud sodi. Kuumuse tõttu tuli päästjatel kannatanut otsida roomates, tagatoast ta leitigi ja anti üle kiirabile.

Robert Pikajago (päästja)

Pärnu päästekomando

Tänavu 4. aprillil tuli Pärnu päästjatel appi minna kiirabile rasket patsienti tõstma. Inimene oli kukkunud, saanud viga ja oli teadvuseta. Päästjate kohale jõudes selgus, et patsiendi hingamine oli lakanud ja kiirabi oli elustanud juba 20 minutit ning jaks hakkas lõppema. Pikajago võttis elustamise üle ja pärast paarkümmend minutit kestnud füüsiliselt rasket elustamist saadi patsiendi süda uuesti tööle. Majast väljudes seiskus inimese süda uuesti ja olukorra kriitilisuse tõttu läks päästja kiirabibrigaadiga kaasa, aidates teel haiglasse patsienti uuesti elustada. Pikajago kiire tegutsemine koostöös kiirabiga päästis inimese elu. 

Toomas Sikk (päästja)

Pärnu päästekomando 

20. juulil kiirustasid Pärnu päästjad Papiniidu tänavale, kus kortermaja 3. korrusel põles korter. Korteri rõdult tõusis musta suitsu ja oli näha leeke. Päästjad avasid korteri ukse ja märkasid kohe ukse juures liikumatult lebavat inimest. Iga sekund oli arvel ja Sikk tõmbas kannatanu kiirelt toast välja. Taas päästis kärme ja professionaalne tegutsemine elu. 

Reigo Kanarbik (päästja)

Kilingi-Nõmme päästekomando 

Sõbrapäeval, 14. veebruaril anti päästjatele teada, et Tihemetsas tuleb kortermaja trepikojast suitsu. Päästjad leidsid eest suitsu täis korteri ja asusid termokaamera abil kannatanuid otsima. Ühest toast leiti voodist hukkunud mees. Otsinguid jätkates leiti teinegi kannatanu, kes toimetati haiglasse. Tänu Kanarbiku kiirele ja oskuslikule tegutsemisele õnnestus päästa inimese elu.  

Peep Eenraid (eraisik) 

Juuni lõpus läks Peep Eenraid Valgeranda ujuma, kui kuulis merest appikarjeid. Kaks meest olid läinud ujuma ning äkitselt sügavaks läinud meres kaotanud jalgealuse. Puuduliku ujumisoskuse tõttu sattusid mõlemad uppumisohtu. Üks meestest suutis ise madalamasse vette tagasi saada, teisele tormas Eenraid appi. Olukord kujunes aga kiiresti ohtlikuks talle endalegi, sest uppuja oli paanikas. Õnneks tuli appi veel üks rannaline ja koos õnnestus uppumisohus mees ikkagi kaldale tuua ja kiirabile üle anda. Eenraidi kaine mõistus, sportlikkus ja kiire reageerimine päästsid selle mehe kindlast uppumissurmast.

Kristina Ojamäe-Lankov ja Raimo Lankov (vabatahtlikud päästjad)

Sindi tuletõrje selts

Vabatahtlikest päästjatest abikaasad pälvisid päästeteenistuse medalid. Nagu Sindi tuletõrje selts oma ühismeedia lehel kirjutab, on abielupaar võimas ennetustandem, kes on panustanud lugematult palju aega ja energiat, et kogukonnal oleks võimalikult ohutu elada. "Kristina ja Raimo annavad endast 100 protsenti ja rohkemgi veel, et inimesed oleksid hädaolukordadeks võimalikult hästi valmistunud ja oskaksid kriisi korralgi arukalt tegutseda," kiidavad kaasteelised.

Sindi vabatahtlik päästja Kristina Ojamäe-Lankov.
Sindi vabatahtlik päästja Kristina Ojamäe-Lankov. Foto: Mailiis Ollino

Tunamullu kirjutas Pärnu Postimees, et Kristina Ojamäe-Lankov pälvis siseministeeriumilt kodanikupäeva aumärgi.

Marek Kaldmäe ja Jüri Hiiesalu Pärnu päästekomandost pälvisid missioonimedalid Hispaania abistamise eest maastikutulekahjude kustutamisel.

Tagasi üles