Uuring: eestlased kulutavad suure osa sissetulekust eluasemele

Copy
Eestis kulub 16 protsendil vastanutest üle poole palgast eluasemele. 
Eestis kulub 16 protsendil vastanutest üle poole palgast eluasemele. Foto: Sander Ilvest

Eestis, Lätis ja Leedus tehti Citadele panga tellimusel uuring, saamaks teada, kui palju läheb ühel leibkonnal iga kuu eluasemekuludele (laenumaksed, üür, kommunaalkulud). Eesti inimestele jääb eluasemekulude katmise järel kätte kõige vähem raha.

Septembris toimunud küsitlusest selgus, et kõige vähem kulub iga kuu eluasemele Leedu inimestel. Eesti ja Läti tulemused on üpris samal tasemel. Mõlemas riigis vastas 32 protsenti inimestest, et nende eluasemekulud moodustavad 20–30 protsenti igakuisest sissetulekust. Samuti on märkimisväärne hulk inimesi, kellel kuni 50 protsenti eelarvest moodustavad eluasemekulud: Eestis 30 ja Lätis 29 protsenti vastanutest. Üle poole sissetulekust moodustavad eluasemekulud 16 protsendil Eestis vastanutest, Lätis 14 ja Leedus kuuel protsendil.

Citadele panga jaepanganduse juhi Marina Hakiaineni sõnade järgi läheb suur osa Eesti inimeste sissetulekutest elamiskuludele siinse kõrge hinnataseme tõttu, keskmine palk on Eestis kõrgem nii Läti kui Leedu omast.

Leedus aitab elamiskulud Hakiaineni hinnangul madalamal hoida üldine madalam hinnatase. Kinnisvarahindades suurt erinevust ei olevat. Citadele väljastatud kodulaenude statistikast nähtub, et käesoleval aastal on keskmine kodulaenumakse Eestis 863 eurot kuus, Leedus 712 ja Lätis 512 eurot.

Uuringufirma Norstat küsitles igas riigis 1000 inimest vanusevahemikus 18–74.

Tagasi üles