Pilku riivav viit korrastatakse igal juhul

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suunaviidad Pärnus Tammsaare puiestee ja Aia tänava ristmikul nutavad vee ja seebi järele.
Suunaviidad Pärnus Tammsaare puiestee ja Aia tänava ristmikul nutavad vee ja seebi järele. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnas püstitatud asutuste viidad on iga konkreetse ettevõtte hooldada, linna mure on üksnes liiklust reguleerivad sildid, viidad ja bussipeatuste sildid.

„See on iga-aastane teema,” kommenteeris Pärnu linnakunstnik Janno Poopuu. „On ajavahemik, kui sellele probleemile pööratakse vähem tähelepanu, aga kui algab suvehooaeg, siis on ta teravdatud tähelepanu all, sest siis on võõrast rahvast palju.”

Linnakunstnik tõdes, et üpris loomulik oleks, kui iga viidaomanik kannaks oma sildi eest hoolt, paraku on see asjatu lootus.

Siiski ei saa endale avanenud pildist häiritud linnaametnik või linlane ise ebakohta kõrvaldada.

„See niisama lihtsalt ei käi,” muigas Poopuu. „Küll võib tubli ettevõtmine lõppeda sellega, et isehakanud maailmaparandajal endal tuleb hakata puid ja maid jagama.”

Ideaalis võiks sildimajanduse korrashoid linnakunstniku hinnangul toimuda nii, et ühes paigas asuvate viitade omanikud hoiavad oma siltidel silma peal ja kui neil midagi häirivat märkavad, räägivad läbi ja lepivad kokku, kuidas ebakõla kõrvaldada ja kanda sellega seotud kulud.

„Näib, et pole ühist eestvedajat,” pakkus linnakunstnik. „Igaühel on tunne, et see pole otseselt tema oma, kõik on ühine, tema osa on vaid tükike.”

Paraku ei saa linnavalitsuski pilku häiriva sildi korrastamisse operatiivselt sekkuda. Esimese sammuna võetakse ühendust sildi või viida paigaldajaga. Mis ei tähenda kaugeltki, et veerand tundi hiljem läheks tööks.

Kõigest hoolimata soovitas Poopuu räpakast või laokil sildist esmalt teavitada linnavalitsust: rae üldtelefonil helistades jõuab teade ilmtingimata ametnikuni, kes positiivse tulemuseni viiva tegudeahela käivitab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles