Lühike bussisõit ehmatas kallidusega

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toimetusse ilmus vihane mees ja süüdistas riiki röövimises, mis pannakse toime Pärnumaa liinibussides pileteid müües.

Mees soovis jääda ajalehes anonüümseks, kuid tõi kaasa kaks endale bussis müüdud piletit. Ühe neist lunastas ta bussijuhi käest, sõites Kablist Häädemeestele, ja teise, ostes bussipileti Jaagupist Kablisse.

Linnast tulnud meest hämmastas, et mõlemal juhul maksis bussipilet ühepalju: 35 eurosenti.

“Kuidas see saab võimalik olla?!” kurjustas mees. “Kui Jaagupi ja Kabli vaheline teelõik on poole lühem kui teekond Häädemeeste ja Kabli vahel.”

Tõepoolest, Häädemeestelt Kablisse on maad ligikaudu kümme kilomeetrit, Jaagupist Kablisse vaevalt viis kilomeetrit.

Maavanema korraldus

Pärnumaal jõus olevad maabusside hinnakirjad kinnitab Pärnu maavanem. Viimane sellesisuline korraldus pärineb 16. detsembrist 2011 ja see hakkas kehtima 1. jaanuarist 2012.

Maavanema korralduse järgi on Pärnu maakond jagatud liinibussiliikluse korraldamisel kolmeks tsooniks.

Esimene tsoon on Pärnust kuni 20 kilomeetrit, teine 21–40 ja kolmas üle 40 kilomeetri kaugusel.

Vastavalt sellele on kinnitatud sõiduhinna põhitariifid: esimeses tsoonis 5,4 senti, teises 4,3 senti ja kolmandas 3,2 senti kilomeeter.

Siit oleks lihtne vastavalt tsoonile arvutada reisiteekonna ligilähedane pileti hind Pärnumaa liinibussides.

Tegelikkuses teisiti

Tegelikkuses sellised lihtviisilised rehkendused piletihindade arvutamisel mõningatel juhtudel ei kehti, sest maavanem on kehtestanud põhitariifide kõrval, mille järgi kujundatakse eri liinide hinnakirjad, bussipiletite maksimum- ja miinimumhinnad.

Kalleim üksikpilet Pärnumaa liinibussides maksab 2 eurot ja 30 senti.

Kõige odavama üksikpileti hinnaks on maavanem Pärnumaal kinnitanud teises ja kolmandas tsoonis 35 senti ning 55 senti maksab odavaim bussipilet Pärnule kõige lähemas esimeses tsoonis (Pärnust kuni 20 km).

Nii tulebki sõiduotsa eest kolmandas sõidutsoonis asuvast Jaagupist Kablisse maksta 35 eurosenti, mis käibelt kadunud Eesti rahas teeks umbes krooni iga kilomeetri kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles