Hommikujooga annab teistmoodi hingamise

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikune joogatund algab traditsioonilise päikesetervituse harjutusega.
Hommikune joogatund algab traditsioonilise päikesetervituse harjutusega. Foto: Ants Liigus

Esimest suve toimuvad Pärnu rannas Aloha surfiklubi juures Pille Tali juhendamisel joogatunnid, mis lubavad aidata inimest sügava sisemise rahu juurde. Lubadus tundub ahvatlev ja otsustan hommikuse tunni kaasa teha, et oma kogemust lugejatega jagada.

Hommikune rand pakub juba omaette elamuse. Kell üheksa ei ole liiv veel päevitajatega kattunud ja meri pole täis kilkavaid inimesi, kõik on vaikne ja rahulik. Liikumas näeb peamiselt teisigi hommikuse spordi armastajaid, sörkijaid ja kepikõndijaid. Õhk on puhas ja värske ning tavapärase higi- ja päevituskreemilõhna asemel on tunda soolast merehõngu, mida jooga sügavad hingamisharjutused võimaldavad maksimaalselt kopsudesse tõmmata.

Tund, mille rõhk on juhendaja Pille Tali sõnade järgi keha äratamisel, energiseerimisel, väestamisel ja tasakaalustamisel, algab klassikalise päikesetervitusega. See koosneb kaheksast asendist, mille vahetamine on sünkroniseeritud sügava hingamisega ja mida korratakse seeriatena. “Päikesetervitusega äratame keha ja saame ühenduse oma sisemise soojusega,” räägib Tali.

Edasi liigutakse harjutuste juurde, mida nimetatakse “Viieks tiibetlaseks”. Ka need koosnevad väikestest harjutustest, mida igaüks saab vastavalt oma tasemele eri tempo ja raskusastmega teha. Nii tasakaalustatakse Tali ütlust mööda keha energiakeskused, mis aitavad keha tervendada ja noorendada.

Tunni lõpetavad asendipraktikad, mis vastavalt ilmale ja grupile on iga kord erinevad, ja lõpulõdvestus, mis on instruktori väitel kõige olulisem osa. Selles keskendutakse keha maksimaalsele lõdvestamisele ja jäetakse kõik pinged matile maha. Et lõpulõdvestusest kõige rohkem kasu saada, soovitab Tali soojemad riided selga tõmmata, et keha külmetamise asemel taastuda saaks.

Tunni läbi teinuna võin kinnitada: kui mõttega kohal olla, täidab hommikune jooga kõik lubadused ja rohkemgi. Keha on täielikult lõdvestunud ja energiat täis, valud alaseljas on kadunud. Sügav rahu, mis tunnist kaasa tuleb, on aga kohati lausa nii sügav, et töö juures on keskendumisega raskusi, seega soovitaksin hommikust tundi pigem puhkavale inimesele.

Kes aga hommikul tööl peab olema või leiab, et uni on magusam, saab osa võtta õhtusest joogatreeningust, mis toimub kell kuus Tulbi 5 sisehoovis. Nende tundide puhul on Tali tutvustuse kohaselt tegu klassikalise Sivananda joogaga, kus toimub sügav enda sisse minek. Ta lisab, et nii hommikused kui õhtused treeningud sobivad algajatele, kes pole varem joogaga kokku puutunud, ja neilegi, kes juba aastaid sellega tegelnud, sest harjutusi saab teha endale sobivas tempos ja eri raskusastmega. “Oluline on see nauding, mida neist harjutustest saad, selleks ei pea olema edasijõudnu,” räägib Tali.

Tunnid toimuvad suve lõpuni igal teisipäeval, kolmapäeval ja neljapäeval ning siiani on neid instruktori ütlust mööda tehtud iga ilmaga, ka tugevama tuule või palava päikesega. Kui ilm on jahedam, tehakse intensiivsemaid ja kiiremaid harjutusi, soojaga keskendutakse pigem venitustele. “Kõige suurem eesmärk on sügav sisemine rahu, see ei sõltu ju ilmast,” kinnitab Tali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles