Toris valiti Eesti parimad noorhobused

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori hobusekasvandusse oli esmaspäevaks toodud parimate tõuomadustega noorloomi kogu Eestist.
Tori hobusekasvandusse oli esmaspäevaks toodud parimate tõuomadustega noorloomi kogu Eestist. Foto: Urmas Luik

Esmaspäeval toimusid Tori hobusekasvanduses üleriigilised Tori tõugu noorte hobuste jõudluskatsed, millega ühtlasi tähistati Tori tõugu hobuste 90. sünnipäeva.

Tori tõu haruseltsi hindamiskomisjon hindas kaheaastasi ja vanemaid noori täkke ja märasid.

Peale nende valiti kolmeaastased ja vanemad noored täkud kõnealuse tõu genofondi säilitamiseks soovitatavate paaride moodustamisel ning selgitati loomade vahetus võrdluses jõudluskatsete abil paremate tõuomadustega noored märad.

Eesti parimaks nooreks Tori tõugu täkuks tunnistasid hindajad Casadori, kelle omanik ja aretaja on Andres Kallaste Are vallast, ja parimaks nooreks märaks Amidali, kelle aretajaks Maie Kukk Järvamaalt.

Eesti tõuloomakasvatajate liidu auhinna pälvis Tori hobutõu genofondi säilitamise eest hobusekasvataja Helina Amur Jõgevamaalt. Tema esitles jõudluskatsetel kolmeaastast tõuaretuse säilitusprogrammi kantud täkku Hoston.

Eesti hobusekasvatajate seltsi tegevjuht Krista Sepp tõstis esile hobusekasvataja Sirli Viirmaad Soometsa külast Häädemeeste vallast.

“Sirli suurepärased Tori tõugu märad Andreia ja Hindra said jõudluskatsetel esimese auhinna,” märkis Sepp. “Noorhobuste jõudluskatseid korraldatakse selleks, et hobuste hindamise alusel oleks hobuste omanikel kergem otsustada, kas hobune jääb aretusse. Niisama oluline on, et iga-aastaste jõudluskatsete, olgu üleriigiliste või piirkondlike kaudu väärtustame hobusekasvatust. Kõnealusel juhul propageerime Tori tõugu hobuste kasvatamist.”

Tori tõugu hobuste universaalne populatsioon on arvatud ohustatud tõugude sekka. Veel kasvatatakse Eestis kahte kohalikku tõugu: Eesti raskeveo- ja Eesti hobust. Eesti hobuste päev toimus nädal varem Kurgja talumuuseumis.

Tori tõugu hobuste jõudluskatsed korraldasid Eesti hobusekasvatajate selts ja Tori hobusekasvandus.

Tori hobuste tõuraamatut hakati pidama aastatel 1921–1922.

Eestis kasvatatakse praegu ligikaudu 7000 hobust, neist 1300–1400 on Tori tõugu. Hobusekasvatuses valitses Eestis madalseis 1995. aastal, kui hobuste arv riigis langes esimest korda alla 5000.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles