Päikesenappus ja vihmane suvi jätsid kurgisaagi nigelaks

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa kurgid jõuavad purkipanduna Põltsamaa Felixist tagasi siinsete poodide lettidele.
Pärnumaa kurgid jõuavad purkipanduna Põltsamaa Felixist tagasi siinsete poodide lettidele. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Seda, et tänavune päikesevaene ja vihmane suvi ei hellitanud kurgikasvatajaid, näeb igaüks turulgi, kus kurgi hinnad suvelõpu kohta tavatult kõrged.

Kurgikilo hind püsib nii poes kui turul augustiski üle euro, sest saaki napib. Kui on kurgirohke aasta, kukuvad hinnad ostjale soodsamas suunas.

Pärnumaal Kõima kandis paarkümmend aastat kurke kasvatanud Avo Ende hindas tänavuse aasta üheks kehvematest. “Suvel polnud päikest ja kevadel ujutas põllud üle,” tõdes ta.

Ende on juba 15 aastat müünud kurki AS Põltsamaa Felixile ja tänavu oli tal kurkide all hektari jagu põldu. Mullusega võrreldes jäi saak poole väiksemaks.

“Me teeme lepingud ja lepime hinnas kokku mais, kui me veel ei tea, millise suve vanajumal toob,” rääkis mees. Ehkki plaanitud tulu jääb tänavu saamata, arvab ta praegu, et tuleval aastal jätkab siiski kurgikasvatusega.

Uputus jäi ära

Põltsamaa Felixi turundus- ja müügidirektor Marek Viilol ütles, et ettevõte saab kokkuvõttes siiski kavandatud kurgikoguse kätte.

“Sellist kurgiuputust nagu kahel eelmisel aastal meil ei olnud, aga selle tulemusena said tootmisinimesed pingevabamalt oma plaane ellu viia,” kõneles ta. “Samal ajal tuli ette olukord, mil kurgitootmine tuli augustis mitmeks päevaks kurgipuudusel peatada. See kõik oli tingitud vahepealsetest külmadest öödest.”

Pärnumaal kasvatas tänavu Felixi tarbeks kurke kaks ettevõtjat, varasematel aastatel on neid rohkem olnud.

“Eks see sõltu kasvatajate soovist ja valmidusest koostööd teha, kuid väga loodan, et mõni kasvataja tulevikus neile lisandub,” avaldas Viilol.

Felix annab kõikidele kurgikasvatajatele spetsiaalse seemne, et saak oleks ühtlase tasemega ja purki jõudvate marineeritud kurkide ja salatite kvaliteet võrdne.

Kokku ostab Felix sel aastal ligi 1700 tonni kurki, millest 1000 tonni tuleb Eestist.

Kui Pärnumaal jäi kurgisaak nigelaks, siis mujal oli see keskmisel tasemel.

Päris läbi kurgihooaeg veel pole. “Nii sel kui järgmisel nädalal toodame viimaseid Eesti turule mõeldud kurke. Täna näiteks on liinil terved Perekurgid, mis samuti valmivad siinsetel põldudel kasvanud kurgisaagist,” rääkis Viilol eile. “Peamine meie toodetav kurk on eestlaste seas armastatuim Perekurk. Samuti valmistasime senisest suurema koguse kurki viilustatud kujul.”

Sel aastal alustati uue toote – Võileivakurgi müüki Rootsi turule. Kokku rändab siit Rootsi üle 300 tonni kurki.

 Kõrvits ja kapsas

Järgmisel kuul algab kõrvitsate kogumine. “Kõrvitsasaagi suhtes oleme äraootaval seisukohal. Loomulikult teevad muret vihm ja vähene päike, kuid praeguse seisuga alustame kõrvitsatootmist 17. septembril,” teatas Viilol.

Ende hindas oma põllul kasvavate kõrvitsate saagi mullusest väiksemaks. “Nii palju neid, jah, pole nagu eelmisel aastal, aga enam-vähem normaalne peaks tulema,” sõnas mees.

Kui mõnel varasemal aastal on Põltsamaa eraisikutelt õunu kokku ostnud, siis tänavu seda kavas pole. “Saak on vähemalt Kesk-Eestis väga vilets,” nentis Viilol. “Kohe pärast kurki alustame aga jõuludeks kapsa hapendamisega ja see köögivili tuleb samuti nagu supiks vaja minev Eesti põldudelt.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles