Pärnu Keskus avab homme uksed

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline peaks tulevikus välja nägema Pärnu Keskus koos ümbritsevate hoonetega.
Selline peaks tulevikus välja nägema Pärnu Keskus koos ümbritsevate hoonetega. Foto: Pärnu Keskus

Homme keskpäeval avab Pärnu südalinnas uksed moodne vabaaja- ja ostukeskus Pärnu Keskus.


Pärnu kontserdimaja kõrval asuv keskus paneb tähise uuele linnasüdamele, mis hakkab tulevikus koosnema kokku neljast hoonest, ütles Pärnu Keskuse juht Indrek Peedo.



Uue keskuse avanedes tekib paarisaja meetri raadiusse sõõr, mis sisaldab kõiki olulisemaid ostukeskusi kesklinnas: Pärnu Keskus, Port Arturid, Rüütli tänava poed jne.



Rajatava keskuse projekti tegi OÜ Aida Partnerid, arhitektid on Vilen Künnapu ja Ain Padrik, ehitajaks Eston Ehitus, sisekujunduse teostas KVB Design Inglismaalt. Projekti arendusse investeeriti üle 400 miljoni krooni.



Pärnu Keskuses avatakse 30 kauplust, millest pea kolmandik avab uksed Pärnus esimest korda. Suurimad kauplused on New Yorker, Rahva Raamat, Monton, Mosaic, La Senza, Ecco, Norman Optika, Chicco jt.



Keskuses avab uksed Müüriääre kohvik, mis on leidnud tunnustust üle Eesti ja mida sai nautimas käia siiani vaid Haapsalus. Täiesti uue kontseptsiooniga poe avab Novalux ning oma esimese ilukaupluste keti poe Baltimaades avab Kaubamaja I.L.U.



Uus kaubanduskeskus on arhitektuuriliselt välja peetult postmodernistlik, integreerides osaliselt vanu aidamüüre, mis lisavad hoonele ajaloolist mõõdet.



Tänapäevasust lisavad läbi korruste liikuvad liftid ja eskalaatorid. Üldmulje on avar, hubane, mõnusalt personaalne, mis tekib kaupluste ja kohvikute funktsionaalsest ja inimsõbralikust paigutusest sisepromenaadi ääres. Keskuse katusele on paigutatud suur linnakell, mida on näha nii vanalinnast kui Pärnu jõe pealt.



Peagi Balti turgudel laienema asuva ning Pärnu Keskuses oma esimese müügikoha avava I.L.U. kaupluseketi juhataja Lea Endrikson lausus, et harjumuspärasest erineva kontseptsiooni ning sisekujundusega ilupoe avamine eeldab eelkõige sobiva kaubanduskeskkonna olemasolu ning seda uus keskus pakub.



"I.L.U. asukoha valikul oli oluline parim paik kaubanduskeskuses, liiatigi on huvitava arhitektuurilise lahenduse ja disainiga Pärnu Keskus juba omaette vaatamisväärsus," märkis Endrikson.



Pärnu Keskuse avamisega nihkub linnasüda Pärnu kontserdimaja ja jõe poole, kus asus Pärnu ärikeskus ka 19. sajandi lõpus. Tollal I rajooniks nimetatud kvartalis asusid kunagiste Pärnu suurärimeeste kaubaaidad, endine Pärnu raekoda, Suurgildi hoone, esimene eestlaste endi ehitatud Jaani kirik, Pallase kino, Pärnu sõudeklubi ja paljud teised asutused.



Uus keskus saab sel kevadel endale juurde 340kohalise parkimismaja. Aida promenaadi äärsete ja kavandatavate teiste äripindade maht küündib 50 000 ruutmeetrini. Elamispinda kavandatakse Aida promenaadi ümbrusse üle 20 000 ruutmeetrit.



Ehituse teises etapis alustatakse 2010. aastal Lai 5 laiendust, mille tulemusena muutub Aida tänav osaliselt klaaskatusega promenaadiks. Promenaadilt saab tulevikus otse nii uude kaubamajja, kontserdimajja kui linnamuuseumi.



Promenaad on plaanis ühendada praeguse rannapromenaadiga - nii tekib ümber südalinna üks pikk hobuserauakujuline autovaba jalutustee. Kaarte otsi ühendab lisaks Pühavaimu tänav, mis algab mere äärest Pärnu mudaravila juurest ja lõpeb uues ärikvartalis jõe ääres.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles