Inimene loovutas demineerijatele 250 liitrit napalmi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhkeained. Pilt on illustreeriv.
Lõhkeained. Pilt on illustreeriv. Foto: Toomas Huik.

Inimesed teatasid pühapäeval lõppenud kahenädalase päästeameti, kaitsepolitsei ja prokuratuuri ühiskampaania ajal lõhkematerjalist 30 korral, mida on mitu korda vähem kui mullu korraldatud kampaania ajal.

Lääne maakonnas teatati päästeameti, kaitsepolitsei ja prokuratuuri ühiskampaania käigus lõhkematerjalidest kokku kaheksal korral, mida on möödunud aastaga võrreldes neli korda vähem.



Päästeameti demineerijad said elanikelt kätte üheksa lõhkekeha, ligi 8000 padrunit, neli kilo püssirohtu ja lõhkeainet, 12 lõhkepaketti, 20 pürotehnilist laengut, ning 40 signaalraketti.



Samuti said demineerijad 250 liitrit napalmi, viis detonaatorit ja kolm meetrit detoneerivat nööri.



Päästeameti pressiesindaja Marek Simulman kõneles Raadio Pärnule, et 250 liitrit napalmi oli ühe kodaniku kodus seisnud Vene sõjaväe lahkumise ajast. Inimene oli selle sõjaväe territooriumilt koju viinud, arvates, et tegemist õlitünnidega.



Simulmani arvates on lõhkematerjalidest teatamise vähenemise põhjus see, et eelmisel aastal toimunud kampaania käigus juba loovutati suurem osa ohtlikust kraamist. Möödunud aastal teatati lõhkematerjalidest Läänemaal kokku 32 juhul.



Kampaania eesmärk oli anda inimestele, kelle valduses on mingil põhjusel lõhkematerjale, võimalus sellest karistamatult vabaneda.



Vastavalt karistusseadustikule on lõhkematerjali hoidmine kuritegu, mille eest süüdimõistmisel võib karistus olla alates rahatrahvist kuni vabadusekaotuseni.



Eelmisel aastal korraldatud lõhkematerjali loovutamise kampaania käigus teatasid elanikud lõhkematerjalist 131 korral.



Päästeteenistus tuletab meelde, et kui keegi leiab plahvatusohtliku eseme, ei tohi seda mingil juhul puutuda ega transportida. Läheduses olevaid inimesi tuleb ohu eest hoiatada ja teatada esimesel võimalusel leiust telefonil 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles