Jaanipäevast viib Valgeranda promenaad

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannamajast Pärnu poole jäävate suurte tammede juurde tuleb vetelpäästehoone ja mereni viib laudtee, näitab Audru valla majandusnõunik Siim Suursild.
Rannamajast Pärnu poole jäävate suurte tammede juurde tuleb vetelpäästehoone ja mereni viib laudtee, näitab Audru valla majandusnõunik Siim Suursild. Foto: Ants Liigus

Juba jaanipäeva paiku peaks Valgeranna parklast mere äärde pääsema uut jalutusteed pidi ning rannas koha leidma vetelpäästehoone, riietuskabiinid ja laste mänguplats.


Valgeranna liivarannale mahuvad mitu eraomanikku ja RMK ning Audru vallale kuulub vaid paarisajameetrine lõik. Seepärast puudutavad arendustööd rannas ainult Doberani rannamajast kiviviske kauguselt algavat ja Pärnu suunas kulgevat vallamaad.



Audru vald on liitunud Eesti-Läti koostööprojektiga “Sinilipu poole Balti mere randadel”, mille eesmärk on Riia lahe äärsete avalike randade kujundamine ja sinilipu poole püüdlemine.



Parklast mereni


Audru valla majandusnõunik Siim Suursild rääkis, et lähikuudel rajatakse suurest Valgeranna parklast otse läbi metsatuka seikluspargi kõrvalt mereni kergliiklustee, mida mööda pääseb jalgratta, lapsevankri ja ratastooliga rannaliivale, ilma et peaks sõitvate autode vahel laveerima.



See 2,5 meetri laiune tee on plaanis laduda kohalikus Audru kivitehases valmistatud kividest. Valgustatud tee kõrvale paigutatakse istepingid, et läbi metsatuka mereni viival promenaadil oleks mõnus nii päeval kui õhtul jalutada ja puhata.



Puidust vetelpäästetorn ehitatakse rannaliiva asemel luitele, kust avaneb avaram vaade merepiirile.



Suursild sõnas, et sel aastal ei suuda vald pidevat vetelpäästevalvet veel randa palgata, küll alustatakse vetelpäästjate koolitusega. “Tahame Audru keskkooli riigikaitsekallakuga klassist leida huvilisi ja Läti pool on projekti raames valmis Jurmala rannas neid koolitama,” rääkis majandusnõunik.



Luitelt veepiirile lähenemise teeb mugavaks puitkilpidest laotud rada. “Siis saab kas või kingadega minna merevett katsuma,” tähendas Suursild. “Sügisel korjame kilbid üles ja paneme vetelpäästemajja hoiule.”



Rannaliivale tuuakse riietuskabiine, prügikaste, teisaldatavaid tualette ja rajatakse lastele mänguväljak. Nii kabiinide kui käimlate paigaldamisel arvestatakse ratastooliinimeste vajadustega.



Eelolevat rannahooaega silmas pidades on mitu kaupmeest juba uurinud vallavalitsuselt Valgerannas kauplemise kohta. “Tahetakse tulla näiteks vagunitest toitlustust pakkuma,” avaldas Suursild. “Meie sellele kätt ette ei pane.”



Üle viie miljoni


Valgeranna rajatistesse investeeritakse neli miljonit krooni, millest 15 protsenti tuleb vallaeelarvest. Peale selle kulub 1,2 miljonit krooni vetelpäästjate väljaõpetamisele, konverentsidele, trükistele, infotahvlitele ja laupäevakutele.



Esimene laupäevak tuleb 25. aprillil. Kõik ranna korrastamisel kaasa lüüa soovijad on oodatud 25. aprillil kell 10.30 Valgeranda, kus on plaanis võsa maha võtta ning prahti ja randa uhutud kõrkjaid koristada. “Pakume kõigile suppi ja seikluspark lubab talgulised poole hinnaga rajale,” rääkis Suursild.



Suvel Valgerannas igahommikust koristamist ei tule, korra nädalas puhastab randa õpilasmalev. Eraomanikud vastutavad oma rannaosa korrasoleku eest ise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles