Pärnumaal avati Baltimaade suurim piimafarm

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüpsilehmad.
Lüpsilehmad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Täna keskpäeval avati põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi ja Pärnu maavanema Andres Metsoja osavõtul OÜ Halinga Piimajõe farm, mis oma 2000 lüpsilehma kohaga on Baltimaade ja Skandinaavia suurim farm.

Tavakohase lindi läbilõikamise asemel tuli mainekatel külalistel lõigata loomadega veel täitmata laudapoolel läbi 1200kilose nisupõhupalli nöörid.

Kahest 1000kohalisest loomade laudast, abivajajate loomade laudast ja 60kohalise lüpsiplatsiga lüpsikojast koosneva suurlauda maksumus on 6,3 miljonit eurot ilma käibemaksuta. Ehituslaenu andis Pärnumaa ühele suurimale põllumajandustootjale SEB. Peaehitaja oli OÜ Nordecon Betoon, kellel on lõpetamisel objekti teine ehitusjärk. Seadmed tarnis OÜ Farmitek, mille esindaja Raivo Paavel kinkis osaühingu juhatajale Raul Peetsonile ja loomakasvatusjuht Karin Feldmannile  nimelise jalgratta, et neil paarikümne hektari suurusel farmialal oleks kergem liikuda.

Halinga valda Langerma külla kunagise tippmajandi, Edasi kolhoosi karjamaale rajatud Piimajõe farmis saab tööd 20 inimest, kelle käsutuses on tänapäevased tootmis- ja olmetingimused.

“Uue farmi valmimisega on alles kolmandik tehtud, ülejäänud on tootmise korraldamine, samas on see meile väga suur väljakutse – ehitada valmis ja saada toimima selline piimatehas,” nentis Raul Peetson.

OÜ Halinga lehmade keskmine aastatoodang on 8500 kilo piima, päevaga toodetud piimast saaks aga avamisel osalenud ärimehe ja piimatöösturi Oliver Kruuda sõnul katta ära kogu Eesti jogurtite ja pudingute ning pool kohukeste tootmiseks vajalikust päevatoormest.

Piimajõe farmi avamisel nentis minister Seeder, et Eesti suurte piimatootjate areng on olnud tormiline ja selle aasta esimesel poolaastal on toodang kasvanud viimaste aastate kõrgeimale tasemele.

“Halinga Piimajõe farm on järjekordne samm kvaliteedi tõstmise ja toodangu suurendamise poole,” mainis minister tunnustavalt.

Tänavu esimesel poolaastal toodeti riigis ligi 359 000 tonni piima, mis on 4,3 protsenti suurem, võrreldes eelmise aasta sama ajaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles