Päevane veekatkestus lasteaia elu ei halva

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevake ilma kraaniveeta: Pärnu Tammsaare lasteaia Pääsukese rühma õpetaja Ülle Liivo võttis eile kodust kaasa paar kanistrit, et need enne tööpäeva lõppu veega täita.
Päevake ilma kraaniveeta: Pärnu Tammsaare lasteaia Pääsukese rühma õpetaja Ülle Liivo võttis eile kodust kaasa paar kanistrit, et need enne tööpäeva lõppu veega täita. Foto: Urmas Luik

Kuigi Pärnu ranna rajoonis käivate torutööde tõttu ei tule täna päeval Tammsaare lasteaias kraanist tilkagi vett, ei halva veekatkestus asutuse elu.

Tammsaare lasteaia õppealajuhataja Helina Mändla jutu järgi teatas AS Pärnu Vesi neile täna 9-17 kestvast veekatkestusest varakult ette ja lubas lasteaia hoovile tuua kaks 500-liitrist veetsisterni. Kui need tühjad, veetakse puhast vett juurde, andis Pärnu Vee tootmisdirektor Lembitu Merdik oma sõna.

Iseenesest pole plaaniline veekatkestus midagi enneolematut, kuigi lasteasutustes neid just väga tihti ette ei tule.

Seetõttu asus Tammsaare lasteaia pere eesootavaks aegsasti valmistuma: varuma anumatesse vett ja teavitama vanemaid, et kel võimalik, võiks mudilase koju jätta, ehkki maja töötab täna nii nagu tavaliselt.

“Ega veekatkestuse pärast midagi katki ole. Koduski võib ju täpselt samamoodi juhtuda,” leidis Mändla.

Ei morjenda tummad kraanid ka Pääsukese rühma õpetajat Ülle Liivot ja tema abi Ave Siitanit, kes arvasid, et olukord pole küll mugav, aga võib lastele isegi õpetlik olla.

Liivo võttis eile kodust kaasa kanistreid, et neisse enne tööpäeva lõppu vett varuda. Veepõuaks valmistumine oli teada lastelgi, kes tuletasid õpetajatele meelde, et nood ämbrid vett täis laseksid.

Veel veekatkestusi

Kui söögiks-joogiks kasutatakse tsisternivett, siis tualetis toimetamiseks ja käte- ning põrandapesuks pudelitesse, ämbritesse, kanistritesse kogutut.

Ehkki päevane veekatkestus tekitab päevakodu lasteperes väikest elevust, möönsid õpetajad, et aiarühmas on jooksva veeta kindlasti hõlpsam toime tulla kui sõimes, kus mudilased ei käi veel suurel potil ja mõnel aeg-ajalt häda püksi juhtub. Sooja vee tarvis hoiab köögipersonal suurt potti tulel.

Ranna rajoonis vee- ja kanalisatsioonitorustikke ehitava AS Lemminkäinen Eesti Pärnu piirkonna objektijuhi Argo Saluste ütlust mööda peab lasteaed pärast tänast korra-kaks veel veekatkestusega arvestama.

Projekti “Pärnu Kesklinna, Ülejõe ja Rääma linnaosa ühisveevärgi ja kanalisatsiooni rekonstrueerimine” tööd ranna rajoonis on jõudnud sinnamaale, et käsil on Tammsaare puiestee merepoolsed sõidurajad Aiast Side tänava otsani, mis tähendab, et lasteaiapoolsetel ja muidu ühesuunalistel sõiduradadel käib liiklus kahel suunal ja tänava ääres sel lõigul parkida ei saa.

30-50 aastat vana torustiku väljavahetamisega peaks ühele poole jõudma veel selle aastanumbri sees, kuid asfaltkatte alla saab see tänavajupp alles kevadel.

Torude seis kehv

Sama lõigu teisi, nii-öelda linna poole jäävaid sõiduradasid ei võeta ette niipea.

“See osa Tammsaarest jääb järgmise aasta sügisesse,” lubas Pärnu Vee projektijuht Jaanus Vent. “Kaevama ei hakka seal enne, kui rannahooaeg on läbi. Üks põhjus on suvi, teine aga see, et tuleval kevadel alustame Karja tänavas töödega ja sealne bussiliiklus tõstetakse paljuski ümber just Tammsaarde.”

Saluste hinnangul on kõik tööd seni sujunud nii, nagu kavatsetud, ehkki sedavõrd amortiseerunud torudega, nagu on siin tegu, tuleb “üllatusteks” valmis olla.

“Torud on amortiseerunud, seis on ikka päris hull. Ainuüksi pinnase kaevamise ajal annavad torud järele ja põhjustavad ootamatuid veekatkestusi,” kirjeldas Saluste.

Ehkki praegune soe ilm maapõues tegutsemist soosib, on torustiku ehitajad sel sügisel näinud kurja vaeva kõrgete veeoludega.

Pärnakatel on hea teada, et kui ebamugavad veekatkestused, kaevamine, liiklusolude ümberkorraldamine ja rasketehnikaga põristamine üle elada, siis aasta pärast päädivad linnas viimased suuremad torutööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles