Rahvuslased täiendasid ridu

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pühade eel korraldas Eesti Rahvuslik Konservatiivne Liit Pärnu hotellis Strand kõnekoosoleku, millel tutvustas oma visiooni Eesti kriisist väljatoomiseks ja otsis mõttekaaslasi.


Henn Põlluaas Eesti Rahvuslikust Liikumisest pidas oluliseks leida tasakaal osalus- ja otsedemokraatia vahel, kuid erakonnad ei ole nõus senist süsteemi muutma. Põlluaas rõhutas, et pool riigikogu liikmetest poleks partei abita parlamenti pääsenud.



Kõneleja ütles, et rahvuslik eripära on Eestis kurjast ning nõukogudeaegset internatsionalismi kultiveeritakse multikultuursuse all.



Põlluaas meenutas peaminister Andrus Ansipi väljendust, mille kohaselt valitsuse prioriteet on vähemuste kultuuri säilitamine, ja küsis, mis saab eestlastest.



Martin Helme Terve Mõistuse sündikaadist rääkis Eesti Rahvusliku Konservatiivse Liidu kui tulevase erakonna moodustamise eeltööst. Rahvuslikud konservatiivid tahavad lõpetada valimistel ülekantavate häälte süsteemi. Parlamendiliige peab olema seotud mandaadi ja aruandekohustusega ning tuleb anda võimalus teda vajadusel tagasi kutsuda. Üks tulevase erakonna eesmärke on kehtestada Eesti presidendi otsevalimine.



Helme arvates ei pruugita sügiseks erakonna loomiseni jõuda, küll selgitatakse välja piirkonnad, kus kohalikele valimistele esitatakse oma nimekiri. ”Meie riik tuleb tagasi võtta,“ lisas Helme.



Õhtu teises pooles aeti erakonna asju. Valiti ajutine viieliikmeline juhatus, mis tegutseb kuni erakonna asutava koguni. Rahvusliku Konservatiivse Liidu Pärnumaa piirkonna esimeheks valiti ettevõtja Kalev Männe.



Vabadusvõitleja Tiit Madisson ütles, et mai algul kogutakse Tallinnas, Tartus, Pärnus jm valimisseaduse muudatuste toetuseks allkirju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles