Pärnu võimuliit pole ühtne

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlane Jaanus Ots (paremal) andis eile volikogu menetlusse eelnõu, milles soovitakse, et volikogu pöörduks riigikogu otsuste vaidlustamiseks riigikohtusse. Pildil vestleb ta fraktsioonikaaslase Asso Kommeriga.
Keskerakondlane Jaanus Ots (paremal) andis eile volikogu menetlusse eelnõu, milles soovitakse, et volikogu pöörduks riigikogu otsuste vaidlustamiseks riigikohtusse. Pildil vestleb ta fraktsioonikaaslase Asso Kommeriga. Foto: Ants Liigus

Keskerakonna Pärnu piirkonna ettepanekule minna koos kõigi võimuliidupartneritega riigikohtusse omavalitsuste tulubaasi kärpivaid otsuseid vaidlustama vastas jaatavalt ainult Rahvaliit, Reformierakonna Pärnu piirkond valitsuse vastu ei lähe.


Kuu alguses tegi Keskerakonna Pärnu piirkonna juhatus oma koalitsioonipartneritele Reformierakonnale ja Rahvaliidule ettepaneku ühiselt riigikohtusse minna, et omavalitsuste tulubaasi kärpivaid seadusemuudatusi tühistada. Eeskätt mõeldakse siin füüsilise isiku tulumaksu omavalitsustele mineva osa 11,93 protsendilt 11,4 protsendini kärpimist.



Koer vajab ikka pissitamist


“Oleme jõudnud samale seisukohale paljude juristidega, kes leiavad, et riigikogu on kokkuhoiutuhinas astunud üle oma pädevusest, riivanud põhiseadusega omavalitsustele tagatud vabadust ning eksinud nii Eesti kui Euroopa seaduste vastu, kui ta koos 2009. aasta lisaeelarvega võttis vastu sellega seonduvate seaduste muutmise seaduse,” teatas Keskerakonna Pärnu piirkonna aseesimees Jaanus Ots.



Otsa hinnangul ei tähenda riigi ja omavalitsuste solidaarsus seda, et kui oleme lubanud naabrile kodunt äraoleku ajal 500 krooni eest kuus muru pügada ja koeraga jalutada, siis kriisi ajal peab koera ikka pissitama ja muru pügama, kuid raha saab vaid 100 krooni.



Taotlusega omavalitsuste tulubaasi puudutavad seadusemuudatused tühistada on riigikohtu poole juba pöördunud keskerakondlik Tallinna ja Narva linnavalitsus. Pärnus sai Keskerakond tuge üksnes Rahvaliidult, Reformierakond vastas koalitsioonipartnerite ettepanekule eitavalt.



Reformierakonna Pärnu linnavolikogu fraktsiooni aseesimehe Jüri Lebedevi sõnutsi kumab ettepanekust läbi Keskerakonna üleriigiline kampaania otsida majanduslanguses süüdlast oma poliitiliste rivaalide seast.



Rahvaliit seevastu leidis, et olukorras, kus riigieelarvega samasuguses kriisis on kohalikud eelarved, pole kohalike omavalitsuste tulubaasi vähendamine ainult ebaseaduslik, vaid sisuliselt ebaõiglane ja ülekohtune.



“Valitsus on deklareerinud, et makse ei tõsteta, valitsus ei kavatse ka langetada ühtki riigieelarvesse laekuvat maksu, samal ajal soovib valitsus tervenisti seitse protsenti omavalitsustele laekuvast tulust võtta riigieelarvesse ehk poole mängu pealt reegleid muuta,” vahendas erakonna pressinõunik Rahvaliidu Pärnu linna osakonna seisukohta.



Omavalitsuste kaotust hinnatakse erinevalt


Rahandusministeeriumi hinnangul pole omavalitsuste tulumaksu osa langetamise mõju seitsme, vaid ligi kolme protsendi suurune. “Majanduslanguse mõju on igal pool erinev ning omavalitsus peab ise tulumaksu laekumise prognoosi tegema ja selle eest vastutama,” teatas ministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Kristi Jõesaar.



2009. aasta eelarvet koostades lähtus Pärnu linnavalitsus rahandusministeeriumi soovitusest, et füüsilise isiku tulumaks tõuseb eelmise aastaga võrreldes 2,3 protsenti. Eile arutatud lisaeelarve projektis vähendatakse põhieelarves kavandatud tulumaksu laekumist 342 650 000 kroonilt 301 079 112 kroonini ehk 12,1 protsenti.



Majanduslanguse mõju hindab iga omavalitsus isemoodi. Näiteks Tartu linnavalitsus on arvestanud kuni kümneprotsendise tulude langusega. Pärnu linn kavatseb eelarvet samuti ligi kümnendiku võrra vähendada, sest peale füüsilise isiku tulumaksu kahanemise andis riik tasandusfondist 22,7 miljonit krooni algul loodetust vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles