Vallad püüavad tagada igale lapsele ühe huviringi

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa omavalitsuste liidu (POL) esimees Andres Metsoja.
Pärnumaa omavalitsuste liidu (POL) esimees Andres Metsoja. Foto: Henn Soodla

Pärnumaa omavalitsused seadsid sihi tagada oma lastele vähemalt ühe huviringi rahastamise teise omavalitsuse huvikoolides.


Teisest või kolmanda ringist tuleb lapsel tõenäoliselt kas loobuda või maksab osaluse kinni lapsevanem.



Pärnumaa omavalitsuste liidu (POL) esimees Andres Metsoja lausus, et üleeilsel kohtumisel töötasid kohal olnud omavalitsusjuhid välja lähtekohad, mille alusel POL töötab omakorda välja maakonnas huvihariduse rahastamise raamlepingu.



Raamleping kinnitatakse juunis üldkogul ja läheb seejärel edasi omavalitsuste volikogudesse, mis otsustavad, kas kokkulepet aktseptida ja raamlepinguga liituda.



Üldkogule arutamiseks tehti ettepanekud viies punktis, mis kehtiks volikogude heaks kiites ühtviisi kõikide munitsipaalhuvikoolide kohta, asugu need siis Pärnus, Pärnu-Jaagupis, Paikusel või mujal maakonna omavalitsustes.



Et kõigile lastele oleksid huvihariduse tingimused võrdsed, peeti esmatähtsaks seda, et iga omavalitsus osaleks huvihariduse rahastamises. Kuna aeg on keeruline, tõdesid omavalitsused, et seda tuleb teha vastavalt võimalustele.



Sellest tulenevalt oli üks lähtepunkte, mis räägitakse küll veel üldkogus üle, et omavalitsus rahastab iga oma valla, alevi või linna õpilase üht huviringi teises omavalitsuses.



Kui lapsel on soov veel käia teises ja kolmandaski ringis, tuleb perel otsustada ühe kasuks või kaaluda võimalust katta ise osalemiskulud.



Kui mõnel omavalitsusel on jaksu tasuda mitme huviringi eest, jätab raamleping selle omavalitsuse enda otsustada.



Teine lähtekoht oli, et õpilasi ilma elukohajärgse omavalitsuse garantiikirjata huvikooli nimekirja ei registreerita.



Kolmandana tuleks volikogudele teha ettepanek võtta etteulatuv kohustus kogu 2009.-2010. õppeaastaks, et laps ei peaks sügisel alustatud õpinguid pooleli jätma jaanuaris, kui omavalitsused taas raha üle loevad.



Neljanda punktina tehti ettepanek, mis eeldab kõigi huvikoolipidajate diskussiooni enda kohalikes omavalitsustes, et omavalitsused maksavad osalustasust 80 protsenti.



“See 80 protsenti on tulnud sellest, et me ei tahaks huvikoolipidajaid karistada, pigem on kompromissi sisu selles, et see raha saaks makstud ja summa oleks võimetekohane,” selgitas Metsoja. “Me võime ju leppida kokku 100 protsendis, kuid tõenäoline on praegu ikkagi see, et tekivad võlad. See ei ole kindlasti abiks, et huvihariduse võrk säiliks sellisel kujul, nagu soovime.”



Viiendaks peaksid lapsevanemate makstavad osalustasud selle ühe ringi kohta jääma samaks nii Pärnu linnas kui maakonnas.



Ühisel huvihariduse nõupidamisel olid kohal Koonga, Audru, Surju, Tori, Sauga, Tõstamaa, Pärnu, Paikuse, Halinga, Tahkuranna ja Are esindajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles