Valitsus annab Kihnu parvlaeva soetamiseks 9,4 miljonit

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu sadam.
Kihnu sadam. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks korralduse eelnõu, mille kohaselt lubatakse veeteede ametil sõlmida leping 9,4 miljoni euro ulatuses Kihnu saarega ühenduse pidamiseks vajaliku parvlaeva soetamiseks.

Transpordi infrastruktuuri arendamise investeeringute kava põhinimekirjas on projekt parvlaevade soetamiseks Ruhnule, Pranglile, Abrukale, Vormsile ja Kihnule, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Hangete tulemusena on projekti kogumaksumus 26,7 miljonit eurot. Euroopa regionaalarengu fondi eelarves on projekti jaoks 24,3 miljonit eurot, mistõttu tuleb Kihnu laeva soetamiseks leida täiendavalt 2,37 miljonit eurot.

Kuna võimalused täiendavateks suuremahulisteks investeeringuteks riigituludest on lähiaastatel piiratud, püüab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium esmalt leida täiendavaid Euroopa regionaalarengu fondi vahendeid. Teine võimalus on leida raha ministeeriumi valitsemisala eelarvest või pakkuda välja täiendavaid riigitulusid.

Selleks et tagada projekti väljamaksed abikõlblikkuse perioodi jooksul, peab hankelepingu sõlmima hiljemalt 21. juunil. Arvestades laeva ehitusele, katsetustele ja vastuvõtmise protseduuridele kuluvat aega, oleks selliselt võimalik tagada laeva valmimine ja riigile üleandmine hiljemalt 31. detsembril 2015. aastal.

Vastasel juhul ületatakse käesoleva programmperioodi abikõlblikkuse periood ja Kihnu parvlaeva ehitamiseks kasutatud toetus tuleks Euroopa Komisjonile tagasi maksta.

Praegu sõidavad Kihnu-Pärnu ja Kihnu-Munalaiu liinil laevad Liisi ja Amalie, mis on tehniliselt vananenud ja jääs sõitmise võimekuseta.

Talvist transpordiühendust peetakse lennukiga, mis mahutab vähe reisijaid ja kaupa. Seetõttu on uue laeva soetamine ja hiljem operaatori leidmine pikas perspektiivis valitsuse hinnangul tasuvam kui praegustes tingimustes jätkamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles