Keskkonnaministeerium: Via Baltica rajamisel tuleb arvestada olemasolevate loodusväärtustega

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Via Baltica.
Via Baltica. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialisti Herdis Fridolini kommentaar uudisele

„Via Baltica ehitus võib seiskuda“

:


„Via Baltica naabrusesse jääb olulisi kaitsealasid, mis on liidetud ka Natura 2000 võrgustikku. Neist märkimisväärseim on enam kui 11 000 hektari suurune Luitemaa looduskaitseala. Kuivõrd Natura 2000 alal ei kaitsta mitte territooriumi iseenesest, vaid sellel alal leiduvaid loodusväärtusi, ei ole olulist vahet, kas tee kuulub Natura 2000 alale või asub vahetult Natura 2000 ala kõrval.



Planeeritava tegevuse keskkonnamõju hindamise käigus tuleb mõlemal juhul hinnata tegevuse mõju Natura 2000 alal leiduvatele loodusväärtustele. Via Baltica renoveerimine ning ohtlike lõikude õgvendamine ja läbilaskevõime suurendamine on võimalikud ka Natura 2000 võrgustiku koosseisu jäävatel teelõikudel.



Via Baltica planeeritav teelõik läbib küll Luitemaa ja Uulu-Võiste Natura 2000 alasid, kuid ei läbi (ega piirne) ei Luitemaa ega Uulu-Võiste hoiualaga (mis on sarnaselt kaitseala ja püsielupaigaga üheks kaitstava loodusobjekti tüübiks), seetõttu ei pidanud keskkonnaminister põhjendatuks Pärnu maavalitsuse ettepanekut nimetatud hoiualade piire Via Baltica rajamise raames üle vaadata.



Uulu-Võiste Natura 2000 ala läbis Via Baltica teetrass juba 2004. aastal. Praegu Natura 2000 ala piiresse (Uulu rannamännikute ja Surju rannametsade kaitsealale) jäävast neljakilomeetrisest maanteelõigust kuulus 2004. aastal Natura 2000 alasse vaid kolm kilomeetrit, sest ala piirid olid sel ajal väiksema täpsusega kaardile kantud. Via Baltica teetrassil asuva ja samuti Uulu-Võiste Natura 2000 alasse arvatud Eesti NSV aegse Uulu rannamännikute ja Surju rannametsade kaitseala kaitsekorra muutmine on praegu menetluses.



Nagu keskkonnaminister oma kirjas Pärnu maavalitsust teavitas, võetakse selle ala kaitsekorra uuendamisel kindlasti arvesse teaduslikult põhjendatud piirimuudatusettepanekud ning võimalusel piiritletakse teelõik kaitsealast välja.



Natura 2000 alade piire korrigeeriti 2009. aastal selle põhimõttega, et need kattuksid kaitstavate alade piiridega.



Luitemaa looduskaitseala sai uue kaitsekorra aastal 2006, kusjuures üheks piirimuudatuseks oli maanteetrassi väljalõikamine kaitsealast, mistõttu käesoleva aasta kevadel oli Natura 2000 alade piiride täpsustamisel põhjendatud muuhulgas selle Via Baltica maanteetrassi osa Luitemaa Natura 2000 alast välja jätmine.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles