Sindi gümnaasium portreteerib vilistlasi

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi gümnaasiumi arendusjuht Sigrid Jamnes näitas kooli vilistlasest Kaarel Liidakust valminud portreed samuti kuulsale vilistlasele ehtekunstnik Jaan Pärnale.
Sindi gümnaasiumi arendusjuht Sigrid Jamnes näitas kooli vilistlasest Kaarel Liidakust valminud portreed samuti kuulsale vilistlasele ehtekunstnik Jaan Pärnale. Foto: Ants Liigus

Sindi gümnaasium alustas projekti, millega soovib väärtustada oma kuulsaid vilistlasi, eksponeerides nende portreid kooli aulas või kutsudes lõpetanuid õpilastega kohtuma.


Persoon olevikust oli äsja lõppenud õppeveerandil ehtekunstnik Jaan Pärn, kes aastaid on valmistanud ehteid presidendiproua Helle Merile ja kelle tehtud hõbedast rinnaehe on USA välisministril Hillary Clintonilgi.



Pärn on lõpetanud Sindi keskkooli 1971. aastal kuldmedaliga ja astus taas üle kooliukse läve neljapäeval, kohtudes 8.-12. klasside õpilastega aulas ning kirjutades pühenduse vilistlaste nahkköites auraamatusse, mille autor on samuti Sindi kooli vilistlane Andres Grimm.



Peale ehtekunstniku eluloo said õpilased teada, et Pärn eelistab ehetes kasutada poolvääriskive, sest nende pind on põnevam ja seda annab huvitavamalt töödelda. Pärn rääkis sellestki, kuidas ehteid konkreetse inimese ja tema rõivastega sobitada.



Ühtlasi on Pärn loonud Sindi gümnaasiumi rinnanõela, mis aasta parimalt lõpetajalt rändab järgmise lennu edukaimale. Viimati sai ehte enda valdusse Elina Iloste.



Õppeveerandi lõpuks on valminud esimene kuulsa vilistlase portreegi. Sellel on Kaarel Liidak, kelle sünnist möödub 31. oktoobril 120 aastat. Tegemist on põllumajandusteadlase, Kuusiku talinisuaretajaga, kes 1905. aastal lõpetas Sindi kooli.



Vilistlaste tutvustamisel praegustele Sindi gümnaasiumi õpilastele teeb kool koostööd Sindi muuseumiga, mille juhataja Heidi Vellend rääkis Liidaku elust ja tegemistest. Üritus kulmineerus samateemalise viktoriiniga 5.-12. klassidele.



Kaarel Liidaku portree ja järgmistegi portreede autor on kunstnik Vello Paluoja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles