Edvard Munchi graafiline leht müüdi oksjonil 20 000 krooni eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksjoni kõige kõrgema alghinnaga taies oli Mati Karmini "Ülevedajad", mille hinad algas 75 900 kroonist.
Oksjoni kõige kõrgema alghinnaga taies oli Mati Karmini "Ülevedajad", mille hinad algas 75 900 kroonist. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnus Endla teatrigaleriis reede õhtul toimunud kunstioksjonil müüdi maailmakuulsa Norra kunstniku Edvard Munchi töö Eestis elavale eraisikule.


Endla teatrigalerii galerist Katrin Maimik kinnitas, et Munchi graafiline leht müüdi 20 300 krooni eest eraisikule ning töö jääb ilmselt Eestisse. Eestis elava eraisiku kunstikogust pärit töö oli oksjonil alghinnaga 19 800 krooni.



"See oli meil esimene kord oksjoni korraldada ja ega me osanud täpselt prognoosida, kui palju ostjaid tuleb ja mis hinnaga teosed ostetakse. Võib-olla oleks pisut kõrgemat hinda oodanud Munchi töö eest," nentis Maimik.



Kokku oli oksjonil müügis 44 teost, teiste hulgas Ülo Soosteri, Eduard Viiralti, Johannes Võerahansu, Aleksander Vardi, Mati Karmini ja Tiit Pääsukese tööd.



Maimiku sõnul päris kõik 44 teost oksjonil uut omanikku ei leidnud, kuid üldiselt läks üritus korda. "Kindlasti on plaanis seda korrata järgmise aasta oktoobris," kinnitas Maimik.



Edvard Munch (1863-1944) oli Norra kunstnik, keda peetakse moodsas maalikunstis ekspressionistliku liikumise rajajaks. Munchi kuulsaim töö on 1893. aastal valminud "Karje", mida peetakse maailma esimeseks ekspressionistlikuks teoseks.



Reedel Pärnus omanikku vahetanud Munchi graafilise lehe "Landchaft" ("Maastik") mõõtmed on sarnased A5 formaadiga. Ofort sügavtrükitehnikas tehtud graafiline leht kujutab maastikku kahe esiplaanil oleva puu ning taustal oleva elumajaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles