President Ilves avas Pärnus voodivabriku

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtte juhataja Marko Kokla (vasakul) ja Peter Hunt tutvustavad presidendile tootmist.
Ettevõtte juhataja Marko Kokla (vasakul) ja Peter Hunt tutvustavad presidendile tootmist. Foto: Ants Liigus

Täna keskpäeval seisid tumedates Strami töösärkides naised ja mehed suures soojas tootmisruumis seina ääres kobaras, näod elevil ja pilgud uksel, et märgata, kui siseneb president Toomas Hendrik Ilves.


“Jah, me korraks jätsime töö katki, ettevõtte avamise pärast,” seletas 70-liikmelise tööpere hulgast kenas soengus naine.



Pool üks päeval, nagu kokku lepitud, astus vabariigi president saatjaskonnaga Pärnu linakombinaadi õuepealsesse hoonesse, mis vaid hea mäluga inimestele meenutab kunagist tootmist.



Tark tootmine

Suvest algas ümberseadmestamine ja sügisest valmivad välivoodid, mida toodab Trading House Scandinavia AB kontserni “mütsi” all juunis asutatud OÜ Stram. Selle viietähelise nime taga on Euroopa suurimate vooditekstiilitootjate hulka arvatud AS Wendre rootsieestlasest omanik ja Pärnumaa “Suurim tööandja 2009” tunnustuse pälvinud Peter Hunt, kes tõi Lätis asunud välivoodite tehase rendipinnalt Pärnusse oma ettevõttesse eelkõige logistilistel kaalutlustel.



Stramis valmistatavad voodid saavad Wendre madratsid ja tempo on piltlikult öeldes selline, et iga 20 sekundi järel tuleb liinilt välivoodi ehk tuhat küljealust päevas.



Sümboolse lindi, vaarikpunase laia siidpaela lõikasid aplausi saatel läbi president Ilves ja ettevõtte omanik Hunt. Tööpere hajus oma kohtadele ja tootmisega tutvujad said aimu, kuidas ettevõtte ühest otsast teiseni jõudes näeb juba voodeid pakendis. 



“Mul on tõesti hea meel, et just nimelt raskel ajal on üks ettevõtlik Eesti firma otsustanud laieneda, luua töökohti,” rääkis president Ilves, tõstes esile ettevõtte juhti ja omanikku Peter Hunti. 



“Nii siin kui Wendres torkab silma, et need ettevõtted on keskendunud automatiseeritud tehnikale, robottehnikale, see on meie tulevik, peame keskenduma pigem sellele, et meil on tark tootmine, mitte lihtne tootmine,” lausus Ilves.



Presidendile mainis Hunt, et võrreldes Läti tehasega, on väiksemal pinnal saavutatud 80 protsenti tootmisvõimsust, aga eesmärk on Euroopa turult laieneda kaugemale. 



“Meil on mõni plaan veel Eestis, pean silmas Vändrat, seal oleks vaja tootmist  laiendada, remonti teha, uut toodangut leida, aga vaatame paar kuud edasi, mis siis toimub,” oli Hunt napisõnaline.



Kulla hinnaga


Stram OÜ juhatuse liige ja vabriku juhataja Marko Kokla mainis, et selle aasta eesmärgid on saavutatud: tehas on üle toodud ja 70 inimest tööle võetud. Tootmises on põhiliselt kolme tüüpi mudelid, need on kokkupandavad vedruvoodid, puidust lippidega voodid ja pooltoodetena reguleeritavad voodid, mida Pärnus lõpuni ei koostata.



Peamine turg on Euroopa, aga kodulinna ettevõttedki tunnevad huvi ja Wendre vabrikupoes on valmistoodang väljas.



“Sünkroniseerime tootmist, et saada see paremaks ja mugavamaks iga töötaja jaoks igas kohas, aga see võtab aega,” rääkis Kokla.



Voodivabriku avamisel osalenud Pärnu maavanem ja Pärnu linnapea kandidaat Toomas Kivimägi tõdes, et tööpuudus Pärnumaal ulatub 12-13 protsendini ja kellel ei ole tööd, neile võib maailm tunduda must ja masendav.



“Sellepärast iga uus töökoht, mis luuakse, on kulla hinnaga,” rõhutas Kivimägi. “Kõik ettevõtjad, kes uusi töökohti loovad, on suuremat tunnustust väärt, sellepärast on mul siiralt hea meel, et president austas oma osavõtuga selle tehase avamist.”



AS Wendre ja OÜ Stram annavad tööd Pärnumaal ligi 700 inimesele. AS Wendre tootmisüksused asuvad Pärnus, Vändras, riigipiiri taga aga Rootsis, Poolas ja Hiinas. 



Põgusa omavahelise vestluse järel presidendi, külaliste ja ettevõtte juhtkonna vahel ei pääsenud kiirustav riigipea Pärnust teisiti, kui pidi kaasa võtma vastavatud voodivabriku tootenäidise. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles