Vändra vald lubab võla alevile tasuda

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra muusikakooli käekäik sõltub alevi ja valla läbirääkimistest.
Vändra muusikakooli käekäik sõltub alevi ja valla läbirääkimistest. Foto: Henn Soodla

Vändra vald lubab oma vastuskirjas Vändra alevile tähtajaks maksmata arved summas 740 054 krooni tasuda osakaupa käesoleva aasta 31. maiks, samal ajal ei pruugi vallal enam piisata raha muusikakooli rahastamiseks.


Kuna Kaisma valla raamatupidamine on Vändra valla raamatupidamisega liidetud alanud aasta algusest, siis Kaisma 119 285kroonise võla alevile saab liitunud vald likvideerida pärast riigilt liitumistoetuse laekumist. Toetus on lubatud vallale välja maksta esimese kvartali jooksul.



Võlgnevus on tekkinud tasumata kohamaksudest, mida rõngasvallal tuleb alevile maksta seal lasteaedades, gümnaasiumis või Vändra muusikakoolis käivate vallalaste eest.



Näiteks Vändra muusikakooli 88 õpilasest 36 elab Vändra vallas ning alevile kuuluva muusikakooli hoone majandamise ja õppekulud on omavalitsuste vahel jagatud võrdselt vastavalt õpilaste arvule. Lapsevanemate makstav osalustasugi on seni olnud võrdne (300 krooni kuus).



Mis saab muusikakoolist?


Vallavolikogu esimehe ja vallavanema vastuskirjas antud kinnitust mööda plaanib Vändra vallavalitsus küll edaspidigi toetada valla laste õpinguid Vändra muusikakoolis, kuid klausliga, et valla 2010. aasta eelarveprojektis on selleks kavandatud piirsumma pool miljonit krooni.



Kuni käesoleva õppeaasta lõpuni on vald valmis tasuma iga lapse eest, kes oma õppemaksu on ära maksnud, kuid mitte rohkem kui 2009. aasta eelarveaastal kehtinud kohamaksu (1484 krooni kuus).



Vändra vallavalitsus on ühtlasi edaspidisteks arveldusteks nõus sõlmima alevivalitsusega finantseerimislepingu, kus oleks arvestatud nii mõlema kohaliku omavalitsuse kui lastevanemate huve.



Vändra vallavolikogu esimees Kaido Madisson nentis, et vallaeelarve seis kujuneb 2010. aastal väga raskeks nii Vändra ja Kaisma valla liitumise kui mõlemas vallas Pärnumaal enim kokku kuivanud tulumaksulaekumise tagajärjel, mistõttu vald huviharidusele senisest rohkem raha kusagilt välja ei pigista. Olgugi tegelik vajadus suurem.



“Me ei suuda eelarvet muidu üldse tasakaalu ajada. Tegelikult on see summa (pool miljonit krooni) selline, et kui meil õpilasi muusikakooli rohkem tuleb või õppemaks juhtub tõusma, ei suuda me kõigile õppemaksu kindlustada. Me pole ka välja mõelnud, kes on see organ, kes ütleb, et see laps saab selle toetuse ja teine ei saa,” tunnistas Madisson.



Vändra valla raamatupidamise juhi Kaie Rätsepa sõnutsi arvestas vald 2009. aasta eelarveski muusikakooli õppemaksudeks pool miljonit krooni, kuid kuna rahastuse soovitud kärpimise suhtes aleviga kokkulepet ei saavutatud, tuli reservfond appi võtta ja tegelik kulu oli 750 000 krooni.



Seega jääb vald lootma, et alev suudab muusikakooli kulusid kärpida ja kohamaksu langetada. “Meie tahaksime, et nemad maja ülalpidamiskulusid enda kanda võtaks, sest see on ikkagi nende maja,” lisas Rätsepp.



Samm edasi leppeni


Vändra alevivolikogu aseesimees Priit Enok pidas valla lubadust võlgnevus likvideerida positiivseks.



“On mõni lahtine ots seoses valla poolt muusikakoolile garanteeritud piirsummaga. Seda me praegu veel ei tea, kas sellest välja tuleb, sest me alles teeme eelarvet. Eks seejärel ole näha, kuidas Vändra valla lapsed selle piirsumma sisse ära mahuvad. Aga kahtlemata on valla vastus samm edasi,” kinnitas Enok.



“Teisalt on meiegi eesmärk kulud võimalikult all hoida nii gümnaasiumi kui muusikakooli poolel ja selles suunas me töötamegi,” lisas alevivolikogu aseesimees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles