Kärsu mõisat uuris raamatukogujuhataja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärsu mõis.
Kärsu mõis. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kilingi-Nõmme päevakeskuses kohtuvad kolmapäeval taas koduloolased, kell 17 räägib Allikukivi raamatukogu juhataja Tiina Kuum oma uurimusest Kärsu mõisa ja selle kuulsa suguvõsa kohta.


“Kärsu mõis asus alguses Allikukivi mäe peal Voltveti raudteejaama viiva tee lähedal, sellest on rahvasuhu jäänud kohanimi Vanamõisa,” rääkis Kuum, kes esimesed viited mõisa kohta leidis 1580. aasta vakuraamatust.



Kärsu mõisnike suguvõsa on hakanud hargnema Melchior Helffreichist ning ühe sellest pärit kindralleitnandi portree asub Peterburis Ermitaaþis ja ripub kõrvuti 1812. aasta isamaasõja kuulsa väejuhi Barclay de Tolly portreega.



Kärsu mõis müüdi 1735. aastal Voltveti mõisa omanikule, aga endiselt on rahvasuhu jäänud nii kohanimi Vanamõisa kui Allikukivi mäe nimetamine Kärsu mäeks ja allika kutsumine Kärsu allikaks.



“Praegust Kärsu mõisa on nimetatud Arikyliks, 1885. aastal ehitati sinna maja Voltveti mõisa metsaülemale ja nüüd asub seal metskonna kontor,” täpsustas Kuum, viidates Pärnu-Viljandi tee äärde jäävale Kärsu külale.



Mahuka kodukohauurimuse võttis Kuum käsile oma algatusel ja huvist, kasutas vakuraamatuid ja ajalooarhiivi materjale. (PP)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles