Pärnu pühitakse talvest puhtaks

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu Rapla Teede Tšehhist soetatud harjaauto peab üksi Pärnu tähtsamad tänavad ja kesklinna talvetolmust puhastama. Õnneks on tegu ühe võimsama masinaga omasuguste seas.
Mullu Rapla Teede Tšehhist soetatud harjaauto peab üksi Pärnu tähtsamad tänavad ja kesklinna talvetolmust puhastama. Õnneks on tegu ühe võimsama masinaga omasuguste seas. Foto: Ants Liigus

Vaatamata kulukale lume- ja libedusetõrjele, mis tänavu Eesti teid ja tänavaid tabas, hoidis Pärnu linnavalitsuse majandusosakond niipalju kokku, et raha on järel linna talvetolmust puhtaks rookimisekski, ja see töö käib.


Esmaspäevast alates sõidab linnas mullu siia ostetud võimas harjaauto, mis talvetolmu tänavatelt endasse imeb ja minema toimetab.



“Praegu teeb linnas tööd ainult üks harjaauto, kuid kui tajume, et lepingus ettenähtud tänavaid tähtajaks puhtaks ei saa, toome teise auto juurde,” lubas Pärnus sõiduteid hooldava osaühingu Rapla Teed projektijuht Andres Koger.



Tähtaeg tänavad talvetolmust puhtaks teha on 1. mai. Numbreid täpsemalt vaadates selgub küll, et jutt ei ole kogu Pärnu tänavavõrgust, vaid umbes kolmandikust linna tänavatest.



“Lepingu järgi peame lumevabal ajal tolmust ja prahist puhtana hoidma 33,1 kilomeetrit põhitänavaid ja kaks korda kuus puhastama veel 25 kilomeetrit linna sõiduteid,” selgitas Koger olukorda. “Kui linn tellib lisatööd, oleme valmis sedagi tegema.”



Majandusosakonna juhataja Mait Talvoja ütles, et tänavate ja kõnniteede taliteenistuse ning suvise sõiduteede hooldamise peale on tänavu raha 10,7 miljonit krooni. Nüüd, kui lumi läinud, on sellest järel 2,9 miljonit krooni, et suvel tänavaid puhastada.



“Seda on umbes niisama palju, kui meil oli samaks ajaks mullu, nii et arvan toime tulevat,” märkis Talvoja, lisades, et üsna kulukas sügisene puulehtede linnast koristamise raha tuleb ühe teise eelarverea pealt.



“Selleks me suvise tänavahooldamise raha ei kuluta,” ütles Talvoja. “Mis puutub nende tänavate puhastamisse, mis Rapla Teedega sõlmitud lepingusse ei mahtunud, pean kahetsusega ütlema, et me nende puhastamiseks lisatööd ei telli. Peame kokku hoidma.”



Talvoja selgitas, et prioriteediks on linna tähtsamad magistraalid, kesklinn ja bussiliiklusega tänavad. Ülejäänutega peab toime tulema jõudumööda, aga jõudu on raskel ajal vähem, kui majandusosakond seda sooviks.



Tänavatest eraldi seisvad hooldusalad, nagu pargid, haljastud, rand või promenaad, tehakse korda samuti tänavate hoolduseks mõeldud raha kulutamata. “Ka selleks on meil raha olemas, kuid teise eelarverea peal,” lausus Talvoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles