Tulevik tuleb tänapäevast hoopis erinev

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Koidula gümnaasiumi õpilaskonverentsi „Pilk tulevikku” peaesineja Hardo Aasmäe tõdes, et teda kuulanud gümnasistidele terendab tänasest hoopis erinev homne.
Pärnu Koidula gümnaasiumi õpilaskonverentsi „Pilk tulevikku” peaesineja Hardo Aasmäe tõdes, et teda kuulanud gümnasistidele terendab tänasest hoopis erinev homne. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu Koidula gümnaasiumi õpilaskonverentsi „Pilk tulevikku” peaesineja Hardo Aasmäe tõdes, et teda kuulanud gümnasistidele terendab tänasest hoopis erinev homne.


„Praegu räägitakse pensioniea tõstmisest, aga teie ei saagi pensionile,” ennustas majandusgeograaf, Eesti Entsüklopeediakirjastuse peatoimetaja, Eesti Rooma klubi president Hardo Aasmäe. „Te saate vanas eas toetust, nii et pöördume tagasi minu vanaisa aega, kui jõukohaselt töötati elu lõpuni.”



Muutub, tegelikult ongi juba muutunud töö olemuski. Ja õigeks töömeheks ei loeta enam seda, kellel pihud sõnnikulaotamisest või heinahangumisest rakkus.



„Olen alati noortele inimestele soovitanud, et kui te midagi teete, mõelge tuleviku peale,” nentis Aasmäe. „Hoidke oma käsi, hoidke oma silmi, hoidke oma mõistust! Töö iseloom on jõudnud sinnamaale, kus käelist tegevust, käteosavust on vaja, aga füüsilist jõudu üha vähem.”



Tulevik toob Aasmäe väitel sellegi, et vähestele saab osaks töötada kogu elu samas ametis. Sel juhul on tähtis roll tugeval üldharidusel, mitte tänapäevale omasel varasel spetsialiseerumisel humanitaar- või reaalalale, toonitas Aasmäe.



„Sellised konverentsid annavad kõvasti tarkust juurde,” tõdes hiljuti 12. klasside õpilaste üleriigilise füüsikaolümpiaadi võitnud ja matemaatikaolümpiaadil teise koha saavutanud Gerli Viikmaa. „Väljaspool õpikuteadmisi tarkused aitavad paremini mõista kõike seda, mis maailmas toimub.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles