Bussid kolivad Pärnu bussijaamast välja

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Pika tänava avalik parkla on kujunenud maakonnaliinide busside ja turvafirmade autode peatumiskohaks.
Pärnu Pika tänava avalik parkla on kujunenud maakonnaliinide busside ja turvafirmade autode peatumiskohaks. Foto: Ants Liigus

Alates selle aasta algusest on liinile minekut ootavad maakonnaliinide bussid hõivanud Pärnus bussijaama kõrval Pika tänava ääres asuva avaliku parklagi. Tulevikus plaanib linn suunata bussid jõe äärde rajatavasse parklasse.

Ühe suurema Pärnu maaliinidel sõitva bussifirma Hansa Bussiliinid AS Pärnu regiooni juhataja Margus Maiste sõnade kohaselt taandusid nende firma sõidukid bussijaamast sealset territooriumi haldava bussifirma GoBus poliitika tõttu, mille kohaselt kehtestati bussijaamas parkivatele bussidele tasu.

„Maksame niikuinii bussijaamas sisenemis- ja väljumistasu. Bussijaamas parkimine läheks meile maksma aastas lisaks umbes viis kuni kuus tuhat eurot,“ ütles Maiste.

Bussifirma Pärnu piirkonna juhi sõnutsi seisavad bussid parklas üldjuhul tunni kuni poolteist. „Igasugune eemaldumine bussijaamast on kulukas,“ põhjendas ta.

Bussijaama alal on bussidel õigus tasuta peatuda veerand tundi enne liinile väljumist ja veerand tundi pärast saabumist.

GoBus Pärnu teenindusjuhi Marge Tulgiste sõnutsi kehtestati bussijaamas parkimistasu ruumipuuduse vähendamiseks ja bussijaama territooriumi korrashoidmisega kaasnevate kulude katteks.

„Osa busse jäi bussijaama parkima pikaks ajaks ja meil tekkis ruumipuudus, SEBE pikad bussid ei mahtunud enam pöörama,“ selgitas Tulgiste. „Samuti tuleb platsi korras hoida.“

Tulviste sõnade kohaselt suuremat kurtmist uuest korrast tekkinud ei ole. „Mõnelt bussijuhilt on natuke nurinat olnud, kuid rohkem on neid, kes rahul on,“ märkis Tulgiste.

Kurtmist pole olnud ka linnale kuuluva tasulise parkla bussidega täitumise kohta. „Ilmselt see kedagi väga ei häiri. Linnavalitsuse poole keegi busside parkimise pärast pöördunud ei ole,“ ütles Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna liikluse spetsialist Toomas Tammela.

Tammela kinnitusel on Pika tänava ääres avalik parkla ning kui bussid ja turvafirmade autod seal parkimiskorra järgi pikemalt peatuvad, ei ole selles midagi ebaseaduslikku. „Nii on see välja kujunenud ja mina selles midagi halba ei näe. Ruumi seal ju on ja parkimiskohti autodele kesklinnas jagub,“ ütles ta.

Maiste ütles, et kui suvel on linnas rohkelt külalisi ja kesklinnas võib tekkida parkimiskohtade puudus, on firma valmis linnaga arutama, kuidas probleemile lahendust leida.

Pärnu abilinnapea Romek Kosenkraniuse kinnitusel on linnavalitsusel kavas busside parkimine viia tulevikus jõe äärde Decora ehituspoe kõrvale jääfestivali alale, kuhu on plaanis rajada hektari suurune parkla.

Uue parkla ehitamise maksumuseks on arvestatud umbkaudu 300 000 eurot.

Kosenkranius ei osanud öelda, millal linn selle eelarvesse planeerib. „Selle ajaline perspektiiv on üks kuni seitse aastat,“ sõnas ta.

Kosenkraniuse sõnade kohaselt sõltub uue parkla kavandamine praeguse bussijaama asemele plaanitava bussiterminali valmimisest. „Kui terminal ehitatakse, on vaja ka kohta, kus bussid parkida saaksid,“ ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles