Pööravere mõis annab kõneainet (1)

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pööravere mõisa pargis sammaldub zooloogiaprofessor Alexander Theodor von Middendorfile (1815-1894) kui mõisa omanikule paigaldatud mälestuskivi.
Pööravere mõisa pargis sammaldub zooloogiaprofessor Alexander Theodor von Middendorfile (1815-1894) kui mõisa omanikule paigaldatud mälestuskivi. Foto: PP

Pööravere pargist leiab rändaja baltisaksa päritolu Kiievi ülikooli zooloogiaprofessori Alexander Theodor von Middendorfi (1815-1894) veidi sammaldunud mälestuskivi, tema suguvõsale kuulunud mõisa põletasid mässajad 1905. aasta detsembris.

Häärberi ja kõrvalhoonete paekivist varemed tuletavad Pööravares meelde von Middendorfide aega, millest 14. augusti pärastlõunal kell kaks mõisapargis algaval külapäeval kõneleb kunagise nõutuima ajakirja Aja Pulss peatoimetaja Vambola Lillemäe.

Lillemäe on sündinud ja kasvanud Pööravere külas Kuusiku talus ja on ringiga lapsepõlveradadel tagasi ning talletanud huvilisena põnevat materjali kodukoha minevikust.

Elust Halinga valla 43 küla hulgas ühes väiksemas, paarikümne püsielanikuga külas kõneleb Ülle Kask, kes tuli omaaegsesse Halinga kolhoosi metskonna Pööravere jaoskonda tööle 30 aastat tagasi. Tema algatusel jõuab kohaletulijateni Pööravere Päevalehe teine number.

“Kui Pööraverre tulin, oli külas üle kahekümne lehma, nüüd vaid üks,” mainib Kask, kelle sõnul väiketootmise hääbumine on üks ajamärke nagu külaelanike väheneminegi. “Hea, et siit veel liinibuss läbi sõidab, sellega, mis kella ühest Pärnust välja tuleb, jõuab parasjagu külapäeva alguseks kohale.”

“See on meil nüüd kolmas kokkutulek, eelmise ajal saime palju huvitavat teada ja seepärast on plaanis vestlusring “Kui mina Pööraveres elasin …”, milles meenutatu talletavad kohalikud koduloouurijad,” seletab Kask.

Pööravere vaatamisväärsuste hulgas on Urmas Osula rajatud puuskulptuuride park, silma rõõmustavad aga uue mõisahärra ettevõtmisel tasapisi kõpitsetud hooned ning varemetest jõudumööda taganev võsa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles