Salvesti poole lähevad teele viimased kurgid

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kavaru ja Lindi elanikud kaalusid Aadu talus üle viimase Salvestis purki pandava kurgisaagi.
Kavaru ja Lindi elanikud kaalusid Aadu talus üle viimase Salvestis purki pandava kurgisaagi. Foto: Urmas Luik

Tõstamaa valla Kavaru ja Lindi piirkonna elanikud tõid eile pärastlõunal Aadu tallu kokku tänavused sealtkandi viimased Salvesti tehases purkidesse pistetavad kurgikoormad.

Ümbruskonna kurgikasvatajad on toonud oma saagi kaks korda nädalas Kavarusse Aadu tallu külavanem Elsa Randi koduõuele, kus see ära kaalutakse ja Salvesti autole laaditakse.

Rannarahval on sellesuvise kiire kurgikasvu tõttu tulnud peaaegu iga päev hommikust õhtuni kätele valu anda, et saak ei kuivaks, rohtu ega üle ei kasvaks ja oleks täpselt sellist väikest purkipaneku mõõtu, nagu leping ette näeb.

Kuna ettevõte liiga suuri ega kõveraid kurke ei taha, kuid kõiki ei jõutud kiire kasvu tõttu põllult ära korjata, rändas suur osa saagist lammaste või lihaveiste kõhtu.

Kavaru küla mees Enn Poom nentis, et sellal kui ülejäänud inimesed paaril kõige ilusamal suvekuul korralist puhkust naudivad, on nende pere liikmed hommikust õhtuni veetnud oma suve kurgipõllul ja nii aastaid järjest.

“Tänavu oli nii soe suvi, mismoodi sa oled seal põllu peal küürakil, kui teised on rannas,” jutustas külamees.

“Räägime ja kirume küll, et järgmisel aastal enam ei tee, et on nii palav ja raske, aga läheb talv mööda, kevad tuleb ja hakkad jälle tegema,” naeris Aadu talu perenaine kõrval.

Nagu Poomid on Randide pere Salvestile kurke müünud kümmekond aastat. Müügi eesmärgil on Randid kurke kasvatanud järjepanu juba üle 30 aasta.

Külarahva jutu järgi sõlmitakse leping nendega, kes suudavad toota alates paarist-kolmest tonnist. Kuna tänavu oli kurke palju, oli tasugi koguse eest väiksem. Samal ajal märgiti, et see on siiski harukordne, kui saagi saab ära anda oma koduõuelt ja peaaegu turuhinnaga.

Rand lausus, et kurki kasvatavad piirkonna pered muu töö kõrvalt või pensionipõlve pidades ja on tänuväärne, et ettevõte annab sedasi hooajateenistust Eesti maainimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles