Augusti sajud purustavad rekordeid

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike.
Äike. Foto: Ants Liigus

Niisama ülevoolavalt kui suvesüda kuumust jagas, pakub loodus nüüd sademeid, Eesti vihmapealinnaks on praegu kujunenud Kihnu.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) andmeil on augusti kolme esimese nädalaga Pärnus maha sadanud kogu lõikuskuu sademenorm. Kihnus on aga aastate keskmine kõvasti ületatud: vihma on sadanud normist kaks korda rohkem.

Kui Pärnus sai sademeid kirja 75, siis Kihnus 135 millimeetrit. Kõige sajusem päev oli Kihnu saarel 18. august, kui taevast kallas ööpäevas 81,4 millimeetrit vett. Nii palju korraga pole kuskil mujal Eestis sel kuul sadanud.

Kuu kokkuvõttes on ametlikult registreeritud andmeil Kihnust vihmasem koht vaid Võru, kus augusti kolme nädalaga on sademeid mõõdetud 194 millimeetrit. Seevastu näiteks Kundas sadas sama ajaga 12 millimeetrit. Umbes pooles Eestis ongi sademeid normist vähem tulnud. Nii valitses eile Kesk-Eesti metsades keskmine ja Põhja-Eestis kohati suur tuleoht.

Jõed üle kallaste

Lõpe ilmavaatleja Ilmar Tiismaa tõdes, et tema kodukohas on juba täis augusti sademete topeltnorm. Eilse seisuga oli ta mõõtnud 142 millimeetrit sademeid, samal ajal kui aastate keskmisena on kirjas 75 millimeetrit. "Kui meenutada, siis juulis oli sademeid hoopis normist poole vähem," lisas ta.

"Vanarahva tarkus ütleb, et kui pihlakatel on palju marju, tuleb vihmane sügis, ja pihlakad on tänavu tõepoolest kobaratest punased," tõdes ilmavaatleja.

Rohked sademed on siin-seal Pärnumaal jõgede veetaset märgatavalt kergitanud, nii oli Reiu jõgi läinud nädala teisel poolel üle kallaste põldudele ja heinamaadele tunginud.

Eile hommikul ulatus EMHI ilmakaardi järgi Reiu jõgi Laadi automaatjaamas 137 sentimeetrit üle jaama graafiku nulli, läinud reedel oli vastav näit koguni 180.

Audru jõgi oli eile 104 ja Sauga jõgi 39 sentimeetrit 0-tasemest kõrgemal.

Nagu EMHI kodulehele riputatud nädalaprognoos näitab, tuleb sademeid iga päev kas vähem või rohkem.

Kartulid vees

Säärane prognoos ei tee rõõmu kartulikasvatajatele. Paikuse vallas Väljaotsa talus 30 hektaril kartuleid kasvatav Aivar Ild rääkis, et ehkki tal on liivased maad, peab temagi juba valima, kuhu põllule kombain kartuleid võtma pääseb.

"Praegu tulevad nii tugevad valingud, et maa lööb korraga tümaks ja vägisi tekib küsimus, kuidas saagi kätte saab. Mõni koht ei kanna praegu üldse," nentis Ild. "Kardan, et neil, kel kartul savisel pinnasel, on kuri juba karjas."

Ehkki vihmane ja jahe suve algus polnud kartulikasvatuseks soodne, kasvas sooja suvega korralik saak. "Kui kättesaamisega probleeme ei tule, siis arvan, et kartulisaak tuleb tänavu normaalne," lausus talunik.

Sellest, kas ja kui edukalt õnnestub saak kätte saada, oleneb talvekartulite hind. "Kui vihma tõttu palju saaki põllule jääb, siis selge, et hinnas annab see tunda. Eks mujalgi Euroopas ole põud ja üleujutused palju paha teinud ja pigem prognoositakse põllumajandustoodangu hinna tõusu," rääkis Ild.

Läinud kolmapäeval, mil Pärnus möllas äikesetorm, sadas Kihnus maha rohkem kui tavaliselt sel saarel kogu augustikuu jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles