Kalur kinkis Pärnule kivist kala

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannakalur Urmas Margus kinnitas, et kuju skulptorilt tellides ta justkui aimas, et seda on vaja mujale kui tema eesaeda kaunistama.
Rannakalur Urmas Margus kinnitas, et kuju skulptorilt tellides ta justkui aimas, et seda on vaja mujale kui tema eesaeda kaunistama. Foto: Urmas Luik

Raekülas elav rannakalur Urmas Margus taotles Pärnu linnavalitsuselt luba kinkida linnale skulptor Rait Pärjalt tellitud dolomiitskulptuur ja panna see üles vallikraavi kaldale, eile andis linnavalitsus selleks talle nõusoleku.

Margus taotles linnalt skulptuuri vallikraavi lähedusse paigaldamise õigust 14. septembril edastatud avalduses. Selles polnud abilinnapea Romek Kosenkraniuse väitel lisatud, miks kalur tahab varem oma õueala kaunistanud kuju vallikraavi lähedusse kõigile vaatamiseks paigaldada lasta.

“Avalduses sellest juttu ei olnud,” ütles Kosenkranius. “Käsitleme kõnealust dolomiitkuju tunnustatud skulptori kunstiteosena ega näe põhjust, miks kingitust mitte vastu võtta.”

Samal ajal ei varjanud Margus kinkimise tagamaid eile, kui linnavalitsus nõustus kinki vastu võtma, ega ole seda teinud varemgi, kui avalikult skulptuurile nime otsis.

“Kuju nime sain laulja Belkalt, kes pakkus “Vallikraavivaht”, kus “vaht” tähendab nii vahtu kui valvurit,” selgitas Margus. “Tahan, et see kuju tuletaks meelde, mis juhtub looduses, kui selle ümberehitamise käigus jäetakse tegemata keskkonnamõjude hindamine, ning et vähemalt Pärnus selliseid asju enam ei juhtuks.”

Margus rõhutas, et viis-kuus aastat tema eesõue kaunistanud skulptuuri vallikraavi lähedusse kinkimist ajendas kahjutunne suvel vallikraavis hukkunud kalade pärast.

“Ma ei taha selle kuju juurde mingisugust selgitavat teksti, miks see seal on või kes selle kinkis,” sõnas kalur. “Inimesi, kes juhtunut jäävad mäletama, on küllaga nagu neidki, kes teavad, miks see juhtus.”

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi avaldas, et oli kuju asukoha suhtes linnavalitsuse nõupidamisel jäänud eriarvamusele, soovitades see üles panna Tervise taha Rannaparki.

“Siis oleks kuju kinkimine kaotanud igasuguse mõtte,” heitus Margus sellest kuuldes.

Kuju lubati Margusel oma kulu ja kirjadega vallikraavi kaldale üles panna pärast selle rekonstrueerimise lõppemist ja laste atraktsioonide paigaldamist tuleval aastal.

Õhus on aga kuju lõplik asukoht, sest linnavalitsus näeks kalapeaskulptuuri meelsasti laste atraktsioonide juures, kinkija aga Tallinna väravale lähemal, mida pooldab ka teose autor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles