Lähipäevil võib kasvada elektrikatkestuste arv

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine elektriliin.
Lumine elektriliin. Foto: Ants Liigus

Eesti Energia teatel võivad eesolevate päevade ilmaolud nagu tugev tuul, nulli lähedal kõikuv temperatuur ning lume- ja lörtsisadu kaasa tuua elektrikatkestuste sagenemise.

Rikkeid võib esineda nii märja lume raskuse all õhuliinidele murduvate puude-okste kui ka liinidele tekkiva jäite tõttu, teatas Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmann.

Jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne rääkis, et brigaadid parandavad rikkeid ööpäev läbi, kuid sellest hoolimata võib paiguti voolu taastamine võtta rohkem aega. Ennekõike võib elektrivarustuse taastamine viibida suurematest asulatest kaugemates metsataludes või suvilates, mida varustavad vooluga pikad metsi läbivad õhuliinid.

„Võrreldes vähese lumega talvedega, on rikete taastamise aeg pikenenud kuni neli korda. Kiiret rikkekoha leidmist ja selleni jõudmist takistavad paksu lumega metsakoridorid. See aeglustab brigaadide liikumist ja tehnika kohaletoomist,“ selgitas Tõnne. Samuti on rikkekohtade leidmine raskendatud öösiti.

Kuna viimase poolteise kuu jooksul on maha sadanud rekordilised lumekogused, on puudele kogunenud väga paks lumekiht. Temperatuuri tõustes muutub lumi märjaks ja raskeks, mistõttu võivad õhuliinidele murduda just puude oksad ja ladvad, kuhu on kogunenud palju lund.

Õhuliine lõhub samuti raske jäide, mis tekib liinidele nulli lähedal kõikuva temperatuuri ja samaaegse lumesaju või lörtsi tulemusel.

Seoses võimalike pikaajaliste katkestustega soovitab Jaotusvõrk inimestel, kelle maja veevarustus sõltub elektrist, varuda joogivett ja alternatiivseid valgustusallikaid. Samuti tuleks jälgida, et mobiiltelefoni aku oleks alati laetud.

Katkestuse korral on soovitatav elektriseadmed välja lülitada, et vältida nende kahjustumist. Katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda ega neid puudutada, sest juhtmed võivad olla pinge all ja anda eluohtliku elektrilöögi.

Elektrikatkestustest saab teada anda, helistades või saates SMSi rikkenumbril 1343 või veebilehe www.energia.ee kaudu. Jaotusvõrk palub elektrikatkestuse tekkides oodata enne rikkenumbril helistamist 15-20 minutit, sest selle ajaga jõuab katkestuste info infosüsteemi ja nõnda saab helistaja täpsemat infot rikke seisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles