Pärnu linn kaotas sajad tuhanded eurod

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aastal otsustas Pärnu linn müüa 23,4 miljoni Eesti krooniga Wasa eelkäijale Pärnu Ravikeskus OÜ-le Sõpruse taastusravikeskuse aktsiad.
2011. aastal otsustas Pärnu linn müüa 23,4 miljoni Eesti krooniga Wasa eelkäijale Pärnu Ravikeskus OÜ-le Sõpruse taastusravikeskuse aktsiad. Foto: Urmas Luik

Kallid tippjuristid linna raha päästa ei suutnud, Pärnu jäi vaidluses Wasa taastusravikeskusega lõplikult kaotajaks ja õigusabile kulutatud kümned tuhanded eurod lendasid tuulde.

Ülemöödunud nädalal otsustasid riigikohtunikud Pärnu linna kaebust mitte arutlema hakata. Sellega jõustus ringkonnakohtu veebruaris tehtud otsus ja Pärnu linn tasub Wasa taastusravikeskusele 204 516 eurot.

Linna avalike suhete nõunik Anu Juurma-Saks ütles, et õigusabile kulus viie aasta jooksul 63 350 eurot. Raha tasuti linna eelarvest.

Linna rahakotist näpistatav summa kasvab veelgi, sest Pärnu peab tasuma 92 protsenti menetluskulusid, mis tekkisid viie aasta jooksul eri kohtuastmetes.

“Otsus, kui suur see summa täpselt on, peaks tulema mõistliku aja jooksul pärast kohtuotsuse jõustumist. Seega kindlat aega selleks määratud ei ole,” ütles esimese ja teise kohtuastme pressiesindaja Anneli Vilu.

Kulutused olid meie huvides?

Küsimusele, kas see polnud linnarahva raha põletamine, vastasid linnapea Romek Kosenkranius, abilinnapea Meelis Kukk ja linnasekretär Tiina Roht ühise kirjaga. “Kindlasti ei osanud me alguses eeldada, et vaidlused kestavad nii kaua ja on nii kulukad,” kirjutasid nad.

Nende sõnutsi on ekslik öelda, et see oli maksumaksjate raha põletamine. “Linnavalitsuse kohustus on kaitsta linna õigusi ja sellega linnaelanike omi,” selgitasid nad.

Kohtuotsus jättis linnaisad hämmingusse. “Lõpplahendus tekitab hämmastust ja loob pretsedendi,” arvavad nad.

Aastal 2011 otsustas linn müüa 23,4 miljoni krooni eest Sõpruse taastusravikeskuse aktsiad Pärnu Ravikeskus OÜ-le (nüüd Wasa AS).

Peagi selgus, et kokkuleppe tulemusel kandis ostja 2,9 miljonit krooni (185 000 eurot) eraldi kontole, kust linn selle aasta pärast kätte oleks saanud. Raha kätte saamiseks oli vaja Wasa esindajate nõusolekut.

Enne seda nõudis ostja aga hinnaalandust, sest taastusravikeskus ja hotell olid sel ajal halvas korras ja seenkahjustusega. Kahjustused tekkisid 2005. aasta jaanuaritormist.

Viimase kohtuotsuse järgi võibki Wasa selle raha endale jätta ja linn pidi 19 000 eurot juurde maksma.

Esmakordne vaidlus Eestis

Linnavalitsuse liikmete väitel on selline kohtuotsus Eestis esmakordne. “Aktsiate ostja saab tulevikus nõuda osa makstud rahast tagasi, kui aktsiatega kaetud vara teda ei rahulda, isegi kui ostjal oli piisavalt aega, et varaga tutvuda,” selgitasid nad, et sellise tegevuse lubamine üllatas neid.

“Me ei saanud sellega leppida ja esitasime kaebuse, aga ei saanud riigikohtus menetlusluba.” Linnavalitsuse liikmete sõnade järgi tasub sellest kohtuasjast õppida kõigil, kes kavatsevad aktsiaid müüa.

Nad lisasid, et aastate jooksul üritati korduvalt jõuda kompromissini, kuid Wasaga kokku leppida ei suudetud. “Vaidlus polnud must ja valge ning tõe leidmine oli keeruline,” kirjeldasid nad. Eri kohtuastmetes olid otsused risti vastupidised.

Linna abistas kohtuvaidlustes advokaadibüroo RaidlaEllex. “Nad andsid linnale analüüsi, millele toetudes tegime juristidega otsuseid asja edasi kaevata. Kuna sellist vaidlust pole Eestis olnud, oli analüüsis raske võidu või kaotuse võimalikkust määrata,” kirjeldasid nad.

Wasa taastusravikeskuse omanik Argo Pärn linnaga vimma ei pea ja polnud nõus asjaolusid pikalt kommenteerima. “Koostöö linnaga on igati korrektne. Nad käitusid professionaalselt ja oma parima äranägemise järgi,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles