Rüütli tänavas kummitavad taas kodutud

Annika Poldre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bastioni tooted kadusid Rüütli tänava vitriinist nelja aasta eest. Asemele on tulnud elavad kujud, kellest mõni peab tühja maja oma koduks.
Bastioni tooted kadusid Rüütli tänava vitriinist nelja aasta eest. Asemele on tulnud elavad kujud, kellest mõni peab tühja maja oma koduks. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu peatänava maja Rüütli 22, kus kunagi asus Bastioni kauplus, seisab juba mitmendat aastat tühjana. Tänavu suvel ilmusid sinna kodutud, kelle politsei ühel hommikul jaoskonda viis. Seejärel valitses majas mõnda aega vaikus, värav ja uksedki lukus.

Nüüd on taas hakanud majas kummitama. Igast ööst on jäänud hommikuks vaateaknale asukatest mingi jälg: kord piimapakk, teinekord majoneesipütt, viimati tühi veinipudel ja vana kingapaar. Lukustamata ust avades lööb ruumist vastu lämmatav hais.

Naaberhoones tegutseva tõlkebüroo OÜ Lingo töötajatel on õnnestunud näha maja üle võtnud heidikuidki. Büroost öeldi, et nemad teatasid ootamatutest naabritest linnavalitsusse, sest näevad kodutute asumises naabermajja tulekahju ohtu.

Pärnu abilinnapea Rainer Aaviku väitel on linnavalitsus sel hoonel teravamat tähelepanu hoidnud juba mõnda aega ja tellinud akende-uste sulgemise. “Samuti oleme hoone omanikuga olnud korduvalt ühenduses, et vahetada operatiivselt infot objektil toimuva kohta,” lausus abilinnapea.

Eelmisel nädalal oli linnavalitsuses kohtumine, kus osalesid kõnealuse müügis oleva maja omaniku esindaja Indrek Stahl, tema palgatud planeerija, muinsuskaitseameti peadirektor ja kohalik inspektor, linnapea, abilinnapea ja planeerimisosakonna juhataja. Koosolek kutsuti kokku, et arutada, mida kinnistuga edasi teha.

Omanik soovib olemasolevad hooned lammutada ja ehitada uue maja, säilitades sellel väärtuslikud vanad fassaadidetailid.

Muinsuskaitseamet on aga seisukohal, et kinnistul asuvad hooned Rüütli 20 ja 22 tuleb restaureerida. Linnavalitsus tahaks kiiret lahendust, et vältida ohtu naaberkinnistutele ja parandada peatänava ilmet.

Koosolekul kokkulepet ei saavutatud, kuid otsustati tellida uus ehitustehniline ekspertiis, et saada objektiivne ülevaade sellest, kas hoonet on võimalik säilitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles