Metssead elasid talve üle, kitsed mitte

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitsede arv on jahimeeste hinnangul vähenenud.
Kitsede arv on jahimeeste hinnangul vähenenud. Foto: Ants Liigus

Pikk, lumerohke ja pakaseline talv tegi metsaelu raskeks kõigile suurulukeile, kes talveund ei maga, kuid kõige rohkem kannatasid siiski kitsed.

Pärnumaa jahimeeste liidu juhatuse esimees Jaan Liivson lõi kokku nii liitu kuuluvate jahimeeste talvise küttimise numbrid kui ulukite loendusandmed ja sõnas, et talv oli metsaelukaile raske.

“Kõige enam kannatasid kitsed, kellele juba eelminegi talv oli ränk,” rääkis Liivson. “Otse öeldes on kitsede olukord katastroofiline.”

Pärnumaa jahimeeste liidu jahialal, mis hõlmab üle 60 protsendi kogu Pärnumaa jahialast, on Liivsoni hinnangul looduslik olelusvõitlus võtnud tänavu talvel elu umbkaudu 2000 kitselt, olgu põhjuseks nälg, haigestumised, kiskjad või kurnatus.

“Juba aasta tagasi küttisime oma jahialal kitsi vähem kui varasematel aastatel ja tänavu jahiti ainult 900 kitse,” selgitas Pärnumaa jahimeeste liidu juhatuse esimees. “Tänavu oleme olukorra ees, kus üle 200 kitse lasta me oma jahialal ei tohiks, sest kitsede populatsioon on isegi palju kannatanud.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles