Kunstnik pühendas Eestile 100 portreed

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vast valminud kogumiku "Inimesi Eesti kultuuriloos" pühendas vabakutseline kunstnik Vello Paluoja Eesti riigi 100. aastapäevale.
Vast valminud kogumiku "Inimesi Eesti kultuuriloos" pühendas vabakutseline kunstnik Vello Paluoja Eesti riigi 100. aastapäevale. Foto: Hansaprint

Pärnus tuntud kalligraaf ja vabakutseline kunstnik Vello Paluoja pühendas Eesti Vabariigi 100. aastapäevale 100 portreed kogumikus "Inimesi Eesti kultuuriloos", milles on ülevaade oma aja nimekatest ja mõjukatest ühiskonna- ja kultuuritegelastest.

Eelkõige Pärnumaaga seotud portreteeritud isikute kohta andis kunstnikule nõu ja soovitusi Pärnu linnakodaniku maja perenaine Hilja Treuberg. Autor eelistas üldse mitte või vähem kujutatud isikuid, nagu näiteks Pärnu juurtega kirjanik Elisabeth Aspe või Eesti esimese naisteajakirja Linda väljaandja, Vändrast pärit Lilli Suburg. Algmaterjali saamisel aitasid portretisti Eesti kirjandusmuuseum ja Pärnu muuseum.

Alustades sarja "Inimesi Eesti kultuuriloos", seadis Eesti Vabariigi sünnilinnas Pärnus elav Vello Paluoja eesmärgiks tihendada kasutajate teadmiste kultuurikihti virutaalmaailma pealiskaudsuse ajalgi. Taskuformaadis eesti- ja ingliskeelne raamat algab Jakob Hurda ütlemisega "Kui me ei saa olla suured arvult, siis olgem vaimult".

Kõnealune raamat järgib kaanekujunduselt kahe eelneva stiili ja on trükitud Pärnus OÜ Hansaprindi trükikojas, küljendajaks Asso Merevits. Ajaloolise väärtusega raamatu trükkimist toetas teiste hulgas Pärnu linnavalitsus.

Kogumikuga "Inimesi Eesti kultuuriloos" on Paluoja täitnud endale ja meedia vahendusel avalikkusele antud lubaduse pühendada koduriigi juubelile 100 portreed, millest osa on olnud näitustel Pärnu keskraamatuskogus ja Tartus kirjandusmuuseumis. (PP)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles