Esimesed rändlinnud on kohal

Karl Hütt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põldlõoke
Põldlõoke Foto: Aivar Veide

Eile täheldasid loodushuvilised Kabli linnujaamas kevadrändel esimesi tagasi jõudnud põldlõokesi. Lähiränduritest on veel märgatud mitut sellist liiki, kellest tavaliselt ei arvata, et nad võiksid rändurid olla.

Keskkonnaagentuuri eluslooduse spetsialist Jaak Tammekänd märkis, et kõige arvukamalt oli eile liikvel hallvareseid ja hõbekajakaid. "Hallvareseid võib nimetada osaränduriteks, sest osa jääb talveks siia ja teised liiguvad lõuna poole," rääkis ornitoloog. Lääne-Eestis ja Saaremaal on kohatud juba esimesi hallhanesid. Saaremaal on esimene sookurgki sel aastal ära nähtud.

Lähipäevil jõuavad meie maile lähirändlinnud, kes talvituvad peamiselt Lääne- ja Lõuna-Euroopas. Aafrikast võib oodata külalisi hiljem. "Kaugränduritest saabujaid on oodata aprillis," lausus Tammekänd.

Rändlindude naasmine sõltub suurel määral ilmast. "Mõni aasta on märtsi keskel juba haned ja kõik teisedki kohal. Eelmisel aastal oli selleks ajaks ränne täies hoos," meenutas Tammekänd, kelle sõnutsi peaksid järgmiste hulgas Eestisse jõudma kiivitajad. "See nädal veel suureks rändeks ei lähe, sest uus külmalaine on tulekul."

Ornitoloog prognoosis, et kui järgmine nädal tuleb madalrõhkkond ja läheb soojemaks, võib juba elavamat rändevoogu oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles