Ornitoloogiaühing kutsub üles esimestest rändlindudest teatama

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändlinnud
Rändlinnud Foto: Margus Ansu

Eesti ornitoloogiaühing (EOÜ) kutsub kõiki loodushuvilisi üles teada andma esimestest saabunud rändlindudest.

Andmeid kogutakse EOÜ ornitofenoloogiliste vaatluste projekti raames, kus jälgitakse 35 tavalisema linnuliigi kevadist saabumisaega. Varajastest tulijatest on oodatud näiteks kiivitaja, põldlõokese, valge-toonekure ja metsvindi vaatlused.

Praeguseks on nähtud esimesi rändlinde peamiselt Lääne-Eestis, kuid mõni vaatlus on tehtud sisemaalgi. Kohatud on juba selliseid rändlinde nagu põldlõoke, kiivitaja, õõnetuvi, hallhani, kuldnokk ja sookurg.

Rändlindude saabumist saab jälgida kogu kevade edenedes märtsist maini. Oluline on üles märkida vaatluse kuupäev ja kellaaeg, kohatud liigid, isendite arv ja tegevus, võimaluse korral sugu ja vanus.

Vaatlused tuleks saata aadressil feno@eoy.ee või sisestada PlutoFi linnuvaatluste andmebaasi.

Eestis on tehtud ornitofenoloogilisi vaatlusi 1922. aastast ja tegemist on ühe pikema traditsiooniga linnuvaatlusprojektiga. Kevadiste saabujate kohta teabe kogumisest saavad osa võtta kõik loodushuvilised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles