Sindis märgati linnade linnuvaatlusel väikepütti

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus

Eile ornitoloogiaühingu igakevadisel linnade linnuvaatlusel märgati Eestis 99 linnuliiki ehk 16 võrra vähem kui mullusel varakevadel. Pärnumaal kohati enim suleliste liike Sindis.

Sindis jäi silma 41 linnuliiki, kellest põnevaim oli väikepütt, mida mujal Eestis linnuvaatlejad eile ei näinud.

Pärnust osales linnuvaatlusel üks võistkond, mille liikmed panid kirja kaheksat liiki tiivulisi.

Vaatlusel lõi kaasa 115 huvilist, kes tegutsesid 24 linnas.

Kui linnade linnuvaatlusest osa võtnud linnade ja vaatlejate arv oli umbkaudu sama mis eelmistel aastatel, siis kohatud liikide hulk jäi viimase paari aastaga võrreldes selgelt väiksemaks. Seda eeskätt võrdlemisi külma märtsi ja sellest tuleneva rändlindude hilisema naasmise tõttu. Siiski nähti mitmes linnas sookurgi, eri liiki hanesid, ristparte ja täheldati arvukat põldlõokeste rännet.

Küllaltki ootuspäraselt märgati tänavu enim liike Tallinnas, kus vaadeldi 65 liiki linde. Kuna madalamad siselahed on veel peaaegu üleni jääs, jäid paljude mereäärsete linnade tulemused võrdväärseks sisemaalinnadega. Nii järgnes pealinnale 54 liigiga hoopis Tartu, edestades kaks liiki vähem kirja saanud Haapsalut. Kõige enam ässliike – viis – ehk linde, keda mujal ei kohatud, nähti Paldiskis.

Linnades kohati seekord väga põnevaid liike. Muu hulgas vaadeldi väikepütti, alki, krüüslit, nelja liiki kakke ja kaelus-turteltuvi. Sel hooajal tähelepanu köitnud urvalindude invasioon peegeldus linnuvaatluselgi: liiki ei kohatud üksnes ühes linnas ja tema üliharva ettesattuvat lähisugulast hele-urvalindu märgati koguni viies linnas.

Tänavuse linnade linnavaatluse ässliigid:

Haapsalu: suur-laukahni, lauk

Kärdla: rääkspart, rohukoskel

Paldiski, tõmmuvaeras, mustvaeras, alk, krüüsel, händkakk

Põltsamaa: kaelus-turteltuvi, mänsak

Sindi: väikepütt

Tallinn: viupart, laanepüü

Tartu: metskurvits

Tõrva: tuuletallaja, nõmmelõoke

Valga: kõrvukräts

Viljandi: punarind

Andmed: Eesti ornitoloogiaühing

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles