Pärnu teenetemärke jagub tänavu näitlejaile, õpetajaile, tohtrile ja sõpruslinna suhete keskpunktilegi

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linna teenetemärk.
Pärnu linna teenetemärk. Foto: Pärnu Postimees

Pärnu linnavolikogu otsustas anda linna teenetemärgi kümnele mehele ja naisele. 

Vaasa ja Pärnu sõprussuhete hoidmise ja arendamise eest pälvib tunnustuse Vaasa linnavalitsuse kantseleiülem Anna-Maija Iitola.

Anna-Maija Iitola.
Anna-Maija Iitola. Foto: Erakogu

"Sõprussuhteid hoides on oluline, et ametikohalt lahkumisega ei kustuks linnadevaheline suhtlus. Vaasa ja Pärnu sõprussuhete jooksul on mõlemas linnas vahetunud nii linnajuhte kui ametnikke. Anna-Maija on suutnud hoida linnade suhtlust Vaasa linnavalitsuses olulisena, ta on sealne suhete keskpunkt," ütles Pärnu linnapea Romek Kosenkranius.

Pärnu linna hariduselu eduka arendamise ja reaalhariduse propageerimise eest saab teenetemärgi Koidula gümnaasiumi direktor Indrek Kaldo.

Indrek Kaldo.
Indrek Kaldo. Foto: Pärnu Postimees

Volikogu aseesimehe Hillar Talviku jutu järgi on Kaldo juhtinud kooli edukalt muutuste teel, kaitstes ise doktoritööd ja olles ainus doktorikraadiga koolidirektor piirkonnas.

„Koidula gümnaasiumil on Pärnu linnas ainsana toimiv koostööleping kõigi Eesti suuremate ülikoolidega, õpilastele korraldatakse erikursusi ja praktikume, kasutades selleks ülikoolide laboreid ja seadmeid. Indrek Kaldo on edukalt kaasanud kollektiivi otsustusprotsessidesse, koolis on ellu viidud uusimad haridussuundumused ja koolis töötavad pädevad ja uuendusmeelsed õpetajad," rääkis Talvik.

Kultuurielu rikastamise eest näitleja ja lavastajana pälvib linna teenetemärgi Enn Keerd.

Enn Keerd.
Enn Keerd. Foto: Pärnu Postimees

"Enn Keerdi loomingulisse biograafiasse kuulub üle 80 osatäitmise ja 40 lavastuse. Ta on olnud Pärnu teatrile truu nii selle parematel kui halvematel aegadel ja on Endla praeguse loomekollektiivi staažikaim ja teenekaim liige. Ta on pälvinud publiku lemmiku tiitli ja kuus korda kolleegipreemia, nendest viis korda lavastajana," iseloomustas Keerdi linnakodaniku maja ümarlaua esindaja Hilja Treuberg.

Pikaaegse ja pühendunud töö eest kopsuhaiguste arstina, ennetus- ja nõustamistöö ning pärnumaalaste elukvaliteedi tõstmise eest antakse teenetemärk Pärnu haigla kopsuarstile Ursula Moonile.

Ursula Moon.
Ursula Moon. Foto: Pärnu Postimees

"Ursula Moon ja tema meeskond nõustavad igal aastal ligemale 100 suitsetamisest loobujat. Ta on oma eriala professionaal, hooliv, sõbralik ja abivalmis nii patsientide kui kolleegide suhtes,” kirjeldas kolleegi Pärnu haigla juhatuse esimees Urmas Sule. „Isiklike läbielamistega on Ursula Moon eeskujuks, et just positiivne ellusuhtumine aitab eluraskustest üle saada."

Pühendunud ja silmapaistva tegevuse eest kunstiõpetaja ja illustraatorina tunnustatakse teenetemärgiga kunstide maja kunstiõpetuse õpetajat Silvia Nõukast.

Silvia Nõukas.
Silvia Nõukas. Foto: Erakogu

"1970. aastast kunstiõpetuse õpetajana töötav Silvia Nõukas on väga mitmekülgne ja uuendusi otsiv, kasvatades õpilaste maailmamõistmist kunsti kaudu. Ta on aastaid juhendanud õpilasi, kellest on saanud silmapaistvad kunstnikud. Silvia Nõukas on Pärnu kihelkondade rahvarõivaste raamatu kunstnik-illustraator," rääkis kunstide maja direktor Tiit Erm.

Eduka ja pühendunud õpetajatöö, kutsehariduse populariseerimise ja restoraniteeninduse valdkonna arendamise eest saab linna teenetemärgi kelner ja kutseõpetaja Peep Peetersoo.

Peep Peetersoo.
Peep Peetersoo. Foto: Pärnu Postimees

"37 aastat hotellis Pärnu kelnerina ja vahetuse vahemana töötanud Peep on oma südameasjaks võtnud teeninduskultuuri ja kvaliteedi tõstmise. Oma kogemusi on ta kutseõpetaja ja praktikajuhendajana Pärnumaa kutsehariduskeskuses jaganud juba 18 aastat," ütles linnavolikogu liige Varje Tipp.

Kauaaegse töö eest õpetajana ja rahvakultuuri eestvedajana antakse teenetemärk kauaaegsele Rääma põhikooli õpetajale ja rahvatantsujuhile Laine Pärgile, kes praegu on pensionär ja asendusõpetaja.

Laine Pärk.
Laine Pärk. Foto: Pärnu Postimees

"46 aastat Rääma põhikoolis nii õpetaja kui rahvatantsurühmade juhendajana töötanud Laine Pärk on rahvatantsu juurde toonud sadu õpilasi, kellest mitu on kasvanud rahvatantsujuhiks. Ta on osalenud kooli rahvatantsurühmadega üle-eestilistel tantsupidudel 16 korral, löönud rahvaliku muusika ansamblis Simbel kaasa arvukatel linna ja välisriikide üritustel. Sajad õpilased võivad kõnetada Laine Pärki tiitliga "minu esimene õpetaja"," märkis volikogu liige Vahur Mäe.

Kultuurielu rikastamise eest näitlejana ja muusikuna pälvivad teenetemärgi legendaarse ansambli Kuldne Trio asutajaliikmed, näitlejad ja ettevõtjad Mihkel Smeljanski ja Jüri Vlassov.

Mihkel Smeljanski.
Mihkel Smeljanski. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Näitlejakarjääri jooksul on Smeljanskil ette näidata üle 50 rolli nii teatrietendustes kui filmides. Ta on ansambli Kuldne Trio asutajaliige, korraldanud suurüritusi ja suvetuure ning avaldanud ansamblikaaslase Jüri Vlassoviga kaks raamatut.

Jüri Vlassov.
Jüri Vlassov. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Jüri Vlassovil on pika näitlejakarjääri jooksul ette näidata üle 150 rolli nii etendustes, filmides kui teleseriaalides, peale lavastuste on ta teinud muusikalisi kujundusi.

Kauase ja pühendunud töö eest eesti keele õpetajana ja kultuurielu edendajana Pärnu vene õppekeelega koolis tunnustab linn teenetemärgiga Tammsaare kooli õpetajat Leili Sägi.

Leili Sägi.
Leili Sägi. Foto: Pärnu Postimees

1976. aastast Pärnu Tammsaare koolis eesti keele ja kirjanduse õpetajana töötanud Sägi on alati valmis aitama kolleege, jagama töökogemusi ja meetodeid. Ta on juhtinud nii koolisiseseid kui ülelinnalisi lõiminguprojekte, löönud kaasa rahvusvahelistes projektides ja on tunnustatud väliskoolitaja.

„Leili Sägi on välja töötanud eesti kirjanduse ja eesti keele kui teise keele alast õppevara, olnud retsensendi rollis, esinenud ajakirjanduses pedagoogilistel ja erialastel teemadel," loetles Tammsaare kooli direktor Riho Alliksoo kolleegi saavutusi.

Tänavused teenetemärgid antakse üle Pärnu päeval 8. aprillil.

Pärnu linn on teenetemärke välja andnud 2007. aastast.

Eri aastatel on teenetemärkide arv ulatunud ühest (2011) 12ni (2017).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles